Se Maria Amelies private liv

I romjula ble kjæresteparet Maria Amelie og Eivind Trædal samboere. De drømte om å reise utenlands. Nå kan framtidsplanene knuses.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De var akkurat ferdig med å pakke ut av eskene i Klostergata 2 i Oslo.

Eivind Trædal (25) bodde der fra før, så kom Maria Amelie (25) med eiendelene sine.

- Vi har akkurat flyttet sammen, og brukte romjula til å få alt på plass, sier Trædal til Dagbladet.

I gangen står pappesker, på knaggen henger Maria Amelies jakke og veske. Senga er uoppredd, og på den ligger en av hennes røde kjoler.

Maria er ikke i leiligheten. Den står tom akkurat som hun bare har gått på butikken.

Møttes på diktkveld Trædal har knapt sovet og spist på 36 timer da Dagbladet møter ham. Rett før klokka elleve onsdag kveld ble hans kjæreste og samboer, papirløse Maria Amelie fra Kaukasus, arrestert utenfor Nansen-skolen i Lillehammer. Der holdt hun et foredrag om sin identitetsløse situasjon i Norge, hvor hun har oppholdt seg ulovlig de siste åtte årene.

- Vi møttes hos ei felles venninne i september, hvor begge leste fra dagbøkene våre. Jeg sa til henne at det var kult hun hadde bundet inn dagboka si, så forsto jeg at den var utgitt av Pax Forlag, sier Trædal og refererer til «Ulovlig norsk», som kom i butikkhyllene i høst.

De to ble kjærester i løpet av et par uker, og bestemte seg raskt for å få felles bolig. Trædal forteller at de liker å gå på kafe, lese dikt, drikke champange og se tv-serier sammen.

Nå som de endelig var kommet i orden i leiligheten, skulle det nyforelskede paret starte en tilnærmet vanlig hverdag.

- Vi har drømt om å dra på utenlandsferie da Maria endelig får statsborgerskap, og har snakket om Paris. Hun er jo litt fransk av seg, sier Trædal og smiler.

Nå ser det derimot mørkt ut for ferieplanene. 16.20 i går ettermiddag sa tingrettsdommer Finn Haugen i Oslo Tingerett at «den framstilte ikke har lovlig grunnlag til å bli i Norge».

Maria Amelie og hennes advokat Brynjulf Risnes anket kjennelsen på stedet.

Falt for smilet Trædal og Maria Amelie har vært kjærester under et halvt år, og kjærligheten blomstrer mellom de to. Trædal falt for Maria Amelies rolige væremåte.

- Hun er så utrolig trygg, og en person som aldri engster seg. Det til tross for at hun er i en veldig sårbar situasjon. I tillegg smiler hun alltid, forteller han. 

Maria Amelies foreldre oppholder seg også ulovlig i Norge, og har levd i skjul etter de fikk avslag på asylsøknaden. Trædal har møtt sine svigerforeldre flere ganger, blant annet i Oslo.

- Du har visst at Maria Amelie har oppholdt seg ulovlig, har du tenkt mye på en eventuell arrestasjon?

- Nei, det har jeg ikke. Det er kanskje naivt av meg, men jeg hadde aldri trodd at det skulle skje så brått og brutalt. At dette skulle skje i Norge hadde jeg aldri trodd. Om vi hadde bodd i et totalitært regime hadde jeg kanskje vært mer forberedt på det, sier en sjokkert Trædal.

Har Maria Amelie vært redd eller snakket mye om sin ulovlige tilværelse til daglig?

- Absolutt ikke. Hun har heller tenkt framover på alle morsomme prosjekt hun vil jobbe med. Blant annet ønsker hun å hjelpe personer i samme situasjon som henne selv. Hun vil ikke la seg stoppe, og har valgt å leve tilnærmet normalt de årene hun har vært ulovlig i landet, forteller Trædal.

Å gifte seg har ikke vært et alternativ for paret.

- Nei, Maria har alltid vært klar på at hun vil få opphold selv, og ønsker å stå på egne bein. Hun har alltid sagt at hun ikke ønsker å gifte seg for å få statsborgerskap, sier Trædal.

Han karakteriserer politiets pågripelse som «skandaløs og idiotisk». Nå skal han kjempe videre for sin kjære.

- I morgen er det en ny runde i lagmannsretten. Jeg håper folk ser at dette er en kamp Maria er nødt til å vinne, sa Trædal til Dagbladet i går ettermiddag. 

Vennene i sjokk Maria Amelies nærmeste vennene omtaler henne som «utrolig sosial», «alltid smilende» og «engasjert». Da de fikk beskjed om pågripelsen onsdag kveld, ble de grepet av sjokk og vantro.

- Jeg har visst at Maria har vært ulovlig i landet i fire-fem år. Jeg har fryktet en arrestasjon hele tida, og hun var forberedt på det verste. Vi har vært redde og bekymret lenge, sier Milla Kristine Aukrust.

Hun er en av Marias allers nærmeste venner. De ble kjent da begge var aktive ved Studentersamfundet i Trondheim.

<strong>RUSS UTEN NAVN:</strong> Maria Amelie var russ i 2004, her sammen med venner fra videregående. Legg merke til at hun ikke har navn på buksa. Foto: Privat
RUSS UTEN NAVN: Maria Amelie var russ i 2004, her sammen med venner fra videregående. Legg merke til at hun ikke har navn på buksa. Foto: Privat Vis mer

- Vi hadde aldri trodd at hun skulle bli arrestert av flere politimenn midt på natta. Etter alt som har skjedd har jeg mistet all tro på den norske rettsstat, sier Kristine Vedal Størkersen, som også er en av Marias aller nærmeste.

De to ble kjent i 2005, og vennskapet oppstod da de var studenter ved NTNU. Vedal Størkersen og Maria Amalie bodde også en periode sammen i Trondheim.

- Vi sitter her og aner ikke hva vi skal gjøre. Vi føler oss maktesløse, sier Vedal Størkersen.

Ville ikke forsvinne Pax forlag ga i høst ut boka «Ulovlig norsk», som er bygget på Maria Amelies dagboknotater. Forlaget fattet interesse umiddalbart da de mottok manuset i desember 2009.

- Vi har vurdert alle sider ved utgivelsen, og også vært i kontakt med Marias advokat. Maria var hele tida klar på at hun heller ville stå fram, enn å forsvinne som enda en av de tusenvis papirløse, sier Alexander Opsahl, pressekontakt i Pax. 

Det var en tung dag for forlaget i går, og de ansatte møttes for å diskutere om hvordan de best mulig kan søtte Maria Amelie framover.

«Ulovlig norsk» hadde et opplag på 5000 bøker. Det er helt utsolgt ifølge forlaget Pax.

<strong>HER BODDE MARIA ULOVLIG:</strong> Maria Amelie (25) flyttet inn hos kjæresten Eivind Trædal i Klostergata 2 i Oslo i romjula. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
HER BODDE MARIA ULOVLIG: Maria Amelie (25) flyttet inn hos kjæresten Eivind Trædal i Klostergata 2 i Oslo i romjula. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
<strong>STØTTER KJÆRESTEN:</strong>  Dagbladet møtte Eivind Trædal flere ganger i går. Han håper han snart får kjæresten hjem til deres leilighet i Klostergata i Oslo. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
STØTTER KJÆRESTEN: Dagbladet møtte Eivind Trædal flere ganger i går. Han håper han snart får kjæresten hjem til deres leilighet i Klostergata i Oslo. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer