Se min kjole

TRONDHEIM (Dagbladet): Prinsesse Märtha har slått ut i full blomst det siste året, og etter de to siste dagenes moteoppvisning i Trondheim er forventningene til brudekjolen enorme. For Märtha er ikke redd for å gå sine egne klesveier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da prinsessen ankom Olavshallen like etter klokka 18.00 i går ettermiddag, kunne alle som så nøye etter lese Märthas kjærlighetserklæring til Ari Behn:

«When they met, every moment became an eternity, and every eternal moment embraced a glimpse of their love» - «Da de møttes ble hvert øyeblikk en evighet, og hvert evige øyeblikk omfavnet et gløtt av deres kjærlighet».

Den vakre, stroppeløse, fotside kjolen var signert prinsessens faste designer, Wenche Lyche - kvinnen som får mye av æren for Märthas forvandling fra hestejente til moteprinsesse.

Det siste året har prinsessen utviklet og rendyrket sin egen stil, og hun framstår i dag som en trendsetter for motebevisste jenter. Lyche er blitt Märthas lykke i moteverdenen.

Forvandling

I dag er Märtha både modig og leken i klesveien, og bruker på sin helt spesielle måte masse humor i antrekkene. Også i designkretser er prinsessens forvandling blitt lagt merke til.

- Førsteinntrykket er at hun har brukt mange klare og sterke farger som passer henne. I tillegg har hun valgt litt mer ettersittende klær, som gjør at hun framstår som en voksen og trendy kvinne, sier designer Nora Farah til Dagbladet.

Hun har også stor sans for de små detaljene Märtha formidler gjennom flere av sine kjoler.

- Det er på mange måter hennes «touch of humor». Hun får fram sine personlige følelser og gir omgivelsene en ekstra oppmerksomhet.

Leken

Under trondheimsturen har Märtha tatt pusten fra publikum flere ganger med sine fyrverkeri av noen antrekk. Bare i går skiftet dagens hovedperson antrekk fire ganger: Etter ei lang natt på vennefest møtte hun opp på Sintef i et røft, isblått antrekk, med ettersittende, mønstrete bukser og skjorte i crjpe. Seinere bar hun en kort, mønstrete jakke med Wenche Lyches karakteristiske glidelås over. Da prinsessen noen timer seinere møtte småprinsessene utenfor Erkebispegården, hadde hun byttet ut buksene med et ekte prinsesseskjørt i gullbeige «krøllesilke». Gullbeige er den tredje bryllupsfargen, som brukes i parets kjærlighetsmonogram.

Og oppvisningen fortsatte. Prinsessen selv har bare ledd av kritikken av de to bryllupsfargene, ceriserosa og mintgrønn, og under brudeferden har hun stadig lekt seg med den uvanlige kombinasjonen.

Og kritikken til tross: Hele byen er inspirert av brudeparets fargevalg: Flere av småjentene utenfor Olavshallen stilte i Märtha og Ari-fargene - det samme gjorde enkelte journalister.

Ari-symboler

Märtha har flere ganger overrasket med mer eller mindre skjulte budskap i antrekkene sine. Foran på 30-årsdagskjolen tronet en stor sekserterning, noe alle tolket til å være Ari Behns tatovering. På pressekonferansen fortalte en lattermild prinsesse at det var det slettes ikke: Det var sekseren hun fikk for kjolen hun bar under kronprinsbryllupet i august - også den signert Wenche Lyche. Det som derimot var et symbol på kjærligheten til Ari, var den svarte biljardkula, som er identisk med coveret på hans kritikerroste debutbok «Trist som faen».

På vennefesten på Bølgen og Moi onsdag stilte prinsessen i en svart, spanskinspirert kjole med rødt og hvitt mønster. Da var det Mette-Marit som tok opp bryllupsfargen i sin mintgrønne hestegenser.

Og Märtha kjørte samme showet dagen før: På pressekonferansen hadde hun en enkel, laksefarget drakt, med smykker i turkis - som matchet Aris slips. Også Ari Behn er kjent som en moteløve, og paret har flere ganger kledd seg i matchende farger.

Alle regler tilsier at en kongelig brudekjole skal være hvit eller kremfarget med lange armer. Om noen har mot til å bryte den kongelige etikette, så må det være Märtha Louise - med hjelp av Wenche Lyche.

KJÆRLIGHETSKJOLEN: I går kveld stilte Märtha med et svært personlig, selvskrevet dikt foran på den kremhvite kjolen - signert designeren Wenche Lyche, som står bak de aller fleste antrekkene under brudeferden til Trøndelag.
ISPRINSESSEN: Mens Eggen stilte i treningsdress, møtte Märtha på Lerkendal i et isblått antrekk, med mønstrete bukser. Seinere fikk hun vist fram den tilhørende jakka.
BRYLLUPSFARGENE: På gaveoverrekkelsen stilte prinsessen i de to bryllupsfargene ceriserosa og mintgrønn, med sin og Aris felles blomst, liljen, på skjørtet.
GULLSKJØRT: Märtha Louise viste til fulle at hun var en ekte prinsesse da hun tok prinsessetesten i går. Da var de blåmønstrete buksene byttet ut med et langt skjørt i den tredje bryllupsfargen: gullbeige.
<B>RIKTIGE FARGER:</B> Onsdag sjekket Märtha ut Nidarosdomen sammen med sin forlover Marianne Ulrichsen og mamma Sonja. Hun hadde på seg en bukse og jakke i bryllupsfargene.
ELEGANT: Rosa var også drakta Märtha bar på pressekonferansen og fotoseansen på onsdag, med turkise smykker til.