ETTER FIRE KANINFRIE ÅR:  - En mann og en gutt sprang i land fra ferja og slapp ut Nusse og en kanin fra buret, forteller Ida Korneliussen (14), som først ble skuffet da hun og Binaca Nilsen (29) var på kaninfri utflukt til Gressholmen tirsdag ettermiddag. Men så kom de tilbake og fant Nusse - her med Hovedøya i bakgrunnen. FOTO: PRIVAT.
ETTER FIRE KANINFRIE ÅR: - En mann og en gutt sprang i land fra ferja og slapp ut Nusse og en kanin fra buret, forteller Ida Korneliussen (14), som først ble skuffet da hun og Binaca Nilsen (29) var på kaninfri utflukt til Gressholmen tirsdag ettermiddag. Men så kom de tilbake og fant Nusse - her med Hovedøya i bakgrunnen. FOTO: PRIVAT.Vis mer

Se, nå er Nusse tilbake på Kaninøya

For fire år siden ble alle kaninene på Gressholmen avlivet. Sjekk hva Ida (14) opplevde i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kanindrama i to akter på indre Oslofjords tidligere så kaninrike øy Gressholmen tirsdag ettermiddag:

Akt 1: Ida Korneliussen (14) fra Sande i Vestfold er veldig glad i kaniner og hadde hørt mange historier om hundrevis av kaniner som levde vilt på øya. Sommerens første oppdagelsestur gikk med ferja til den sagnomsuste kaninøya to minutter fjordtur fra Vippetangen, sammen med ridevenninnen Bianca Nilsen (29) fra Lillestrøm.

Det ble en skuffelse - ikke en eneste kanin på hele øya.

- De som jobber på Gressholmen Kro fortalte oss at kommunen hadde avlivet alle 500 for fire år siden. Vi ble litt skuffet da, forteller Ida.

Men så skjedde det noe rart.

Akt 2: Ida forteller: - Da vi kom inn til land oppdaget jeg at hadde glemt iPhone'n på brygga der ute. Og så reiste vi ut igjen. Vi la merke til at det var en mann og en gutt med kaninbur på samme ferja. Og så skjedde det noe rart: da ferja stoppet, løp mannen og gutten opp i bakken, slapp ut to kaniner og løp tilbake for å bli med ferja videre.

 JULI 2003:  De frittlevende tamkaninene på Gressholmen i indre Oslofjord var en attraksjon fro store og små inntil populasjonen ble så stor at fredede planter ble gnagd ned til rota og det ikke var så stas å være kanin i det fri, allikevel. ARKIVFOTO: JENS O. KVALE, SCANPIX.
JULI 2003: De frittlevende tamkaninene på Gressholmen i indre Oslofjord var en attraksjon fro store og små inntil populasjonen ble så stor at fredede planter ble gnagd ned til rota og det ikke var så stas å være kanin i det fri, allikevel. ARKIVFOTO: JENS O. KVALE, SCANPIX. Vis mer

Noen hadde tatt med Idas telefon til kroa, og plutselig var det jo kaniner på Gressholmen igjen likevel.

Gjemte seg i skogen - Den ene ble redd og gjemte seg i skogen, men den andre var veldig kjælen, og vi koste med den før vi reiste tilbake igjen. Og vi kalte den Nusse, for det var en hannkanin. Det var en ung dvergwedder. Det vet jeg, for jeg har har hatt to kaniner selv, forteller Ida begeistret.

- Hva skjedde med kaninene?

- Den ene gjemte seg fortsatt da vi reiste, men det var mange som klappet Nusse. De som jobber på kafeen ble veldig overrasket. De var bekymret for at ikke er noen som  setter ut vann til kaninene lenger. Men det er jo vann i grasset, så de greier seg sikkert, mener Ida etter den store oppdagelsesferden.

Gressholmens frodige kaninhistorie strekker seg tilbake til 1970-tallet. Feriefolk drev kaninoppdrett på øya, noen kom seg ut av buret og kaniner formerer seg frodig.

Og så var det noen fra hus og leiligheter på land som valgte å sette ut sine kjæledyr på øya framfor å dra til dyrlegen eller slakteren.

Slik ble det flere hundre tamville kaniner på øya, opptil 1 000 stykker, viste tellinger rundt tusenårsskiftet.

 IKKE REDD:  - Nusse er en ung dvergwedder-hann, sier kaninkjenner Ida (14) fra Sande, her på kaninøya Gressholmen med den gamle Sjømannskolen i Ekebergåsen i bakgrunnen til venstre. FOTO: PRIVAT.
IKKE REDD: - Nusse er en ung dvergwedder-hann, sier kaninkjenner Ida (14) fra Sande, her på kaninøya Gressholmen med den gamle Sjømannskolen i Ekebergåsen i bakgrunnen til venstre. FOTO: PRIVAT. Vis mer

Striden gikk høylytt i flere år, blant annet på grunn av bestialsk jakt med pil og bue. Foreningen Øykaninenes Venner ble etablert, men til slutt tok myndighetene affære og utryddet hele bestanden.

Det var ikke et grønt strå igjen på hele Gressholmen. Og vegetasjonen på den vesle øya et par lange steinkast fra Aker Brygge er fredet på grunn av sin vegetasjonen. 

Floraen vant over fauna.

Men nå er Nusse tilbake - og vennen eller venninnen.

 GRESSHOLMENS NYE KANIN-STAMFAR ?  Nusse slo seg til ro, mens venninnen eller kompisen stakk til skogs etter dumpingen på Gressholmen tirsdag. FOTO: PRIVAT.
GRESSHOLMENS NYE KANIN-STAMFAR ? Nusse slo seg til ro, mens venninnen eller kompisen stakk til skogs etter dumpingen på Gressholmen tirsdag. FOTO: PRIVAT. Vis mer