ENDELIG SOL: Pinseaften blir en fin dag på Østlandet og Sørlandet, med lettskyet pent vær og mye sol. Men gradestokken kryper neppe høyere enn 15-16 grader. I Nord-Norge blir det både grått og kaldt. Bildet er fra Huk i Oslo, tidligere i vår. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ENDELIG SOL: Pinseaften blir en fin dag på Østlandet og Sørlandet, med lettskyet pent vær og mye sol. Men gradestokken kryper neppe høyere enn 15-16 grader. I Nord-Norge blir det både grått og kaldt. Bildet er fra Huk i Oslo, tidligere i vår. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpixVis mer

Se, nå kommer sola!

Men i Nord-Norge blir det regn og snø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - På pinseaften kommer det en høytrykksrygg som vil gi veldig fint vær i stort sett hele Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Børje Johansson.

Dessverre er det dårligere nyheter i vente for de nordligere delene av landet.

- Det ser veldig dårlig ut fra Trondheim og nordover, sier Johansson.

- Fineste i mai Pinseaften blir en fin dag på Østlandet og Sørlandet, med lettskyet pent vær og mye sol. Men gradestokken kryper neppe høyere enn 15-16 grader.

- Det ser veldig fint ut, noe av det beste vi har sett i mai, sier Johansson.

Søndag kommer det inn en ny front fra vest, noe som vil gi mer skyer og regn. Spesielt i Vest-Agder kan det bli kraftig regn. Mandag trekker nedbøren seg unna igjen, og det blir igjen lettskyet og pent.

Pent i vest Høytrykksryggen på pinseaften kommer også Vestlandet til gode, og vil gi lettskyet og pent vær. Søndagen blir derimot fuktig.

- Fronten som kommer inn på søndag vil gi en regntung dag på Vestlandet, og temperaturen blir ikke høyere enn 10 grader, sier Johansson.

Regnet fortsetter også på mandagen, men da noe lettere.

Regn og snø i Midt-Norge I Midt-Norge ser det langt gråeere ut, med mye regnbyger og lave temperaturer på pinseaften. Det kan også komme snø på over 500 meter i Trøndelag og Møre og Romsdal.

- I Trondheim blir det bare rundt 6 grader, noe som er veldig dårlig til å være 23. mai, sier Johansson.

Søndag ser det noe bedre ut, med skyer og stort sett oppholdsvær. Regnværet kommer delvis tilbake på mandag, og det vil fortsatt være kjølig.

- Guffent i Nord - I Nord-Norge blir det veldig kjølig på pinseaften med temperaturer på rundt 5 grader, sier Johansson.

Det blir vestlig og nordvestlig vind og kuling, og regnbyger. Over 3-400 meter kan nedbøren komme som snø.

- Det ser guffent ut, spesielt i Troms og Finnmark. Tromsø ser skikkelig ille ut, med 2-5 grader og snøbyger på 2-300 meter.

Søndag og mandag blir det fortsatt kjølig i nord, men med noe stigende temperaturer og en del sol.

I tida framover er det Oslo som tar det lengste steget mot sommer.

Hovedstaden kan håpe på noe høyere temperaturer, men det blir neppe høyere enn mellom 15 og 18 grader med det første.

- Det er fortsatt snakk om vår, og ikke sommer. Generelt har det vært en kjølig mai, og vi har ligget 2 til 3 grader under normalen, sier Johansson.