Se, nå snakker de sammen

Hillary og Obama på samme scene for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Symbolsk nok var de tilbake i delstaten der rotteracet mellom de to kandidatene begynte i januar.

Glemt var alle personangrep og bitre bemerkninger som falt i løpet av den lange nominasjonskampen.

Med U2s «Beautiful Day» over høyttaleren og tilhengere som ropte Obamas slagord: «Ja, vi kan», gikk de to på scenen i Unity, New Hampshire.

- Hallo Unity! Hallo New Hampshire!, sa Hillary og Obama, og vinket til de 6000 frammøtte i Unity, et sted som til vanlig har 1700 innbyggere.

Hyllet Bill også

Mens Hillary snakket varmt om Obama, satt demokratenes 46 år gamle presidentkandidat på en stol og lyttet konsentrert.

- Vi startet her i Unity og vi vil ende på trappene til Capitol når Barack Obama blir tatt i ed som vår neste president, sa Hillary.

Til gjengjeld benyttet Obama anledningen til å hylle både Hillary og Bill Clinton. Under nominasjonskampen tidligere i år kom den tidligere presidenten med så harde frontalangrep mot Obama, at Hillary til tider måtte be han roe seg.

I dag karakteriserte Obama ekteparet Clinton som uvurderlige støttespillere for demokratene i tida framover.

ÉN KANDIDAT, ÉN SAK: Hillary Clinton og Barack Obama på scenen sammen i Unity, New Hampshire. Foto: AP Photo/Elise Amendola/SCANPIX
ÉN KANDIDAT, ÉN SAK: Hillary Clinton og Barack Obama på scenen sammen i Unity, New Hampshire. Foto: AP Photo/Elise Amendola/SCANPIX Vis mer

- Vi trenger dem. Vi trenger dem sårt. Ikke bare i min valgkamp, men det amerikanske folket trenger deres innsats, deres visjoner og deres klokskap i månedene og årene som kommer. Det er sånn vi skal skape enhet i det demokratiske partiet. Og det er sånn vi skal samle USA, sa Illinois-senatoren.

Betalte Hillarys gjeld

Tiden er tydeligvis kommet for forsoning mellom de to, tidligere så bitre kandidatene, etter at Hillary trakk seg fra nominasjonsprosessen 7. juni.

Under en middag i Washington i går kunngjorde Obama til øredøvende applaus, at han skulle betale 2300 dollar (ca. 11 700 kr) av den enorme gjelda Hillary pådro seg i løpet av valgkampen.

Han oppfordret også sine støttespillere til å gjøre det samme.

I dag forsøkte Hillary å gjengjelde den gesten ved å oppfordre sine tilhengere til å slutte opp om Obama, og ikke gå over til å stemme på republikanernes John McCain.

- Jeg ber dere innstendig om å tenke dere om, sa New York-senatoren og den tidligere førstedamen advarende.

Og akkurat som Obama, tegnet hun et bilde av at McCain vil bli en fortsettelse av Bush-administrasjonen.

Se, nå snakker de sammen

- Når det kommer til stykket er senator McCain og president Bush to sider av samme sak, og det betyr at det ikke blir mye forandring, sa Hillary.