Se nå: Solberg-oppgjør mot trusler og hets

Statsminister Erna Solberg lover å delta i en nett-dugnad mot trusler og mobbing som truer folk til taushet.

HØYRES SENTRALSTYREMØTE: Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg sier det er bekymringsfult når ordførerkandidater vurderer å trekke seg på grunn av trusler og hets. Vis mer

- Når vanlige mennesker som ønsker å ytre seg om en sak, men lar være fordi de ikke orker å få innboksen fylt med trusler og hets, da er det vår oppgave å stå opp og si mot, sa Solberg i en tale til Høyres sentralstyre mandag.

Hun trakk linjene til terrorangrepet i Christchurch i New Zealand nylig.

- Onsdag reiser jeg til Paris for å møte blant andre president Macron og New Zealands statsminister Jacinda Ardern. Etter terrorangrepet i Christchurch har Arden tatt til orde for at vi må gjøre mer for å bekjempe ekstremisme på nett, som den som inspirerte angrepsmannen på New Zealand.

- Myndigheter og internettseskaper skal diskutere den utfordringen, og hvordan vi kan finne en balanse mellom ytringsfrihet og bekjempelse av terrorisme som spres som oppfordringer på nettet, sier Solberg.

Deltar i nett-dugnad

Høyre-lederen varslet også støtte til organisasjonen No Hate, som sammen med andre organisasjoner har tatt initiativ til en dugnad mot netthat 28. mai.

- De kaller det «Rusken-aksjonen». I denne aksjonen er det ikke avfall i veikanten, men i kommentarfeltet og sosiale medier, det som mobber folk til taushet og ødelegger debatten, som vi skal til livs. Jeg har tenkt å delta, og det håper jeg også dere gjør, sa statsministeren.

Solberg er også bekymret for politikere som rammes av hets:

- Vi opplever en mer polarisert debatt i Norge. Det er spesielt et stort problem når mennesker vegrer seg for å ta sin del i det offentlige ordskiftet. En ting er politikere. Vi må og skal tåle mye. Det er likevel et faretegn når ordførerkandidater vurderer å trekke seg på grunn av hets, sier statsministeren.

Gule vester

Hun legger til at Norge ikke opplever den samme splittelsen som man ser i andre land, blant annet med de gule vestene i Frankrike.

- Vi må likevel være på vakt. Vi skal ta vare på kompromissviljen. Høyre har alltid vært, og skal alltid være et parti som setter landets interesser foran ønsket om å score et poeng eller ta Arbeiderpartiet. Vi skal alltid være villige til å kompromisse, og det skal vi være stolt av, sier Solberg.

Solberg mener det er viktig å lytte til folk opplevelser av problemer de opplever i hverdagen. Hun mener at Norge er i en spesiell stiling med høy grad av tillit og at det gjør oss bedre stilt til å styre unna den samme polariseringen som man har sett med gule vester i Frankrike og brexit i Storbritannia.