UTSATT FOR LOMMETYVERI: Nora Agnes Niklasdotter Holm avslørte lommetyven på trikken. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
UTSATT FOR LOMMETYVERI: Nora Agnes Niklasdotter Holm avslørte lommetyven på trikken. Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Se når du er mest utsatt for lommetyver

De færreste merker noe før de står uten lommebok og mobil. Nora avslørte lommetyven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): I fjor var det 400 lommetyverier hver dag i Norge. De færreste oppklares. Og mange merker ingenting før de står der uten lommebok, mobil eller veske.

Nora Agnes Niklasdotter Holm ble utsatt for tyvene da hun 22. oktober i fjor skulle ta trikken fra Jernbanetorget i Oslo sentrum og mot Grünerløkka.

- Jeg hadde med meg en stor bag og en veske. Det var masse folk og trangt. Da jeg gikk på trikken, var det en mann som tok rundt livet mitt. Jeg trodde først det var kjæresten min, men så snudde jeg meg rundt og der stod det en mann i 40-årene, sier hun.

Fikk fengselsstraff Inne på trikken fortsatte mannen å følge etter henne.

PASS OPP VED MINIBANKEN: Mange tyver prøver å slå til ved og rundt minibanker, som her. Foto: Politiet
PASS OPP VED MINIBANKEN: Mange tyver prøver å slå til ved og rundt minibanker, som her. Foto: Politiet Vis mer

- Jeg flytta meg to ganger, men han fulgte bare etter. Plutselig skjønte jeg at han hadde hånda i jakkelomma mi. Da ropte jeg: «Men la meg være i fred» og dyttet til ham, sier hun.

På første trikkestopp kom det en mann og ba henne gå av. Det viste seg å være en sivil politispaner, som hadde sittet på trikken for å avsløre lommetjuver.

Politispaneren hadde sett at mannen også hadde hatt hendene i veska hennes, uten at hun fikk det med seg. På trikkeholdeplassen ble mannen, og en yngre mann politiet mente var hans medhjelper, pågrepet og siktet for forsøk på det politiet kaller grovt tyveri på offentlig sted. Den ene mannen ble dømt til 45 dagers fengsel, mens den andre ble frikjent for medvirkning.

Mellom kl 02. og 03. Nora ble forsøkt frastjålet i et av områdene tyvene er desidert mest aktive: Oslo sentrum. Men tidspunktet var ikke det vanligste. I dette området er du mest utsatt for å bli frastjålet lommeboka di mellom klokka 02.00 og 03.00 en lørdag i mai. Resten av natta er det rolig, før det tar seg opp igjen i 15-16 tida på ettermiddagen. Det viser statistikken til Oslo-politiet for politistasjonene Sentrum og Grønland for 2009.

IKKE HA VESKA I HANDLEVOGNA: Da blir du et enkelt bytte, som her. Foto: Politiet
IKKE HA VESKA I HANDLEVOGNA: Da blir du et enkelt bytte, som her. Foto: Politiet Vis mer

Politiets statistikk er basert på antall anmeldelser.

- Vi må regne med minst mørketall på 50 prosent når det gjelder lommetyverier, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo.

I løpet av fjoråret var det i overkant av 145 000 tyverier. I Oslo var det 110 hver dag. I Bergen var det 34 og i Trondheim 19 daglige tyverier.

- Omfanget av dette har utviklet seg voldsomt. Dette er profesjonelle folk og ikke tradisjonelle B-gjengen-bander. Man kan ikke se det på dem. De er gjerne fra  Øst-Europa, men det er også nordmenn. Nordmennen har ofte mer primitive metoder og jobber på egenhånd, og det er ofte rus involvert, sier Hansen.

På folketette steder - Tyveriene skjer der det er masse folk. Kollektivtrafikken og shoppingssentrene på dagen, de hippe utestedene om natta, sier Hansen.

Det stjeles mest i helgene på lørdag og søndag. Av ukedagene er det fredag og torsdag som stikker seg fram, mens tirsdager roligst.

- Dette er et stort samfunnsproblem. Politiet har det hele tida i planene, selv om vi sjelden får etterforsket det. Det handler om å forebygge, sier han.

Mer mistenksom Nora Agnes Niklasdotter Holm har blitt mer mistenksom etter at hun ble utsatt for lommetyveriet i fjor.

- Jeg har mista to lommebøker tidligere. Jeg trodde bare jeg hadde mistet dem, men nå tror jeg jo at de ble stjålet. Nå går jeg med veska innafor jakka, og sjekker mye oftere lommene mine, sier hun.