Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se og Hør har nedtelling på at Krekar kastes ut

- Jeg reagerer med vemmelse, sier Petter Eide i Amnesty.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): «15 dager igjen til Krekar skal være ute av Norge (for godt!). Se og Hør hjelper Bjarne Håkon Hanssen med å holde orden på nedtellingen. Følg med i Se og Hør fremover. Se og Hør gjør Norge gladere.»

Slik lyder én av nedtellingsspaltene som Se og Hør har på at mulla Krekar skal kastes ut av Norge. Ved siden av lederkommentaren er spalten med bilde av mullaen og antall dager til han skal kastes ut av landet blitt trykket med ujevne mellomrom de to siste månedene.

I dag - 30.mai - skulle mullaen ifølge Se og Hør blitt kastet ut.

- Utspekulert

Både generalsekretær Petter Eide i Amnesty International Norge og professor i journalistikk, Sigurd Allern, reagerer på Se og Hørs tirsdagsspalte.

- Personlig reagerer jeg med vemmelse. Jeg synes Se og Hør driver med noe som nærmer seg mobbing, sier Petter Eide i Amnesty International til NRK.

Professor Sigurd Allern karakteriserer nedtellingen som en utspekulert politisk kampanje.

- Det er en type kampanjejournalistikk som skal understøtte fordommer mot muslimer, og i dette tilfelle piske myndighetene til å hive Krekar ut, er Allerns kommentar til NRK.

INGEN DATO: Foreløpig er ikke utvisningsvedtaket av Mulla Krekar effektuert. Krekar selv har anket avgjørelsen for lagmannsretten. Imens kjører Se og Hør nedtelling på at Krekar skal kastes ut av Norge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet
INGEN DATO: Foreløpig er ikke utvisningsvedtaket av Mulla Krekar effektuert. Krekar selv har anket avgjørelsen for lagmannsretten. Imens kjører Se og Hør nedtelling på at Krekar skal kastes ut av Norge. Foto: Lars Eivind Bones/Dagbladet Vis mer

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) Morten Tjessem ser derimot ikke så store problemer med Se og Hør-spalten.

- Såpass må han tåle etter alt det han har gjort i Nord-Irak. Det er min kommentar, sier Tjessem til Dagbladet.no.

Ingen dato fastsatt

Mulla Krekar kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. I løpet av de neste ti årene, mens han hadde oppholdstillatelse i Norge, var han med på å bygge opp opprørsgruppen Ansar al-Islam som kjempet mot Saddam Husseins Baath-regime og sekulære kurdiske partier.

Mulla Krekar er formelt utvist fra Norge og ble stemplet som en fare for rikets sikkerhet. Utvisningsvedtaket er imidlertid ikke iverksatt på grunn av den urolige situasjonen i Irak.

Senest for en uke siden ga norske myndigheter instruks til ambassødøren i området om å undersøke om forholdene i Irak nå er slik at mulla Krekar kan sendes tilbake.

- Hvilken dag, uke eller måned det kan skje, må vi overlate til vår stedlige representant. Han må ta opp denne saken når han mener tida er rett, sa Bjarne Håkon Hanssen til NRK.

Krekar har utfordret utvisningsvedtaket, men tapte i tingretten. Saken er anket og skal opp for Borgarting lagmannsrett til høsten.

- Utvisningsvedtaket er ikke rettskraftig og vi har så langt ikke sett noe grunnlag for å utvise Krekar. Jeg utfordrer Hanssen til å utlevere grunnlaget for hans påstand om at Krekar er en fare for rikets sikkerhet, sa Meling til Dagbladet i mars.

Lei av Krekar

Likevel har Se og Hør kjørt nedtelling på at Krekar skulle vises ut 30.mai. Sjefredaktør Odd J. Nelvik utelukker ikke at bladet vil fortsette med nedtellingen, men nå med minusdager.

- Det ble antydet fra Bjarne Håkon Hanssens side at mye skulle skje i utvisningssaken for to måneder siden. Derfor satte vi den endelige datoen for utvisning til den 30.mai. I dag har vi faktisk vært i møte med arbeids- og inkluderingsministeren og har fått en orientering om hva som skjer i saken, sier Nelvik til Dagbladet.no.

Han forteller at bladet kommer til å fortsette å følge Krekar-saken, og sier at nedtellingen ikke er en form for journalistikk, men en mening satt på spissen.

- Vi er lei av Krekar. Vi mener hans tid må være over, sier sjefredaktør Nelvik.

<B>LEI AV KREKAR:</B> Sjefredaktør Odd J. Nelvik går med på at nedtellingsspalten er en meningsytring satt på spissen. Han mener ytringen står seg best slik sånn.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling