Se og Hør ikke avis

Se og Hør slipper ikke unna momsplikten. Det avgjorde Fylkesskattekontoret i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fylkesskattekontoret avgjorde i dag at Se og Hør ikke kan defineres som avis slik publikasjonen fremstår i dag.

Må punge ut

I sin redegjørelse skriver Oslo fylkesskattekontor at Se og Hør ikke har tilstrekkelig med relevant nyhetsstoff.

Med relevant nyhetsstoff mener fylkesskattekontoret «nyheter som har karakter av allmennyttig funksjon, det vil si nyheter som anses viktige for samfunnet».

Se og Hør ønsket å bli definert som avis for å kunne fritas for merverdiavgift. Nå må bladet betale 140 millioner i moms årlig.

Anker

- Dette er helt utrolig. De godkjenner aviser som Stallskriket, Tips og Søndag Søndag, som om de var mer allment orienterte enn det vi er. Vi oppfatter ikke svaret som en objektiv juridisk begrunnelse, spesielt ikke i forhold til tidligere praksis rundt aviser som Søndag Søndag, Stallskriket og Tips, sier sjefredaktør og administrerende direktør Odd J. Nelvik i Se og Hør.

Se og Hør har bestemt seg for å anke vedtaket.

- Når vi først fikk et nei fra Oslo fylkesskattekontor, var det jo greit at de hadde gjort et slett arbeid. Vi ble alt annet enn imponert over det vi fikk se. Vi kommer derfor til å anke saken, og vi gleder oss til å følge denne saken videre. Første stopp blir Klagenemnda for merverdiavgift, sier Nelvik.

- Vanskelig avgjørelse

Oslo fylkesskattekontor har tidligere uttalt at dette er en vanskelig sak.

–Det er en kompleks sak, vi beveger oss inn på et fagområde der vi ikke er spesialister, sa Underdirektør Olav Skjeldal ved Oslo fylkesskattekontor for noen dager siden.

Fylkesskattekontoret ba forsker Sigurd Høst ved Institutt for Journalistikk (IJ) utrede spørsmålet. Høst fastslo i sin rapport som kom for to uker siden at det ikke er tradisjon i Norge for at publikasjoner som spesialiserer seg på fritidsinteresser og privatliv kan kalles aviser. Men Høst konkluderte ikke om Se og Hør var en avis eller ei.

Se og Hør bestilte selv en egen utredning fra Møreforsk, som blant annet slo fast at VG og Se og Hør nærmet seg hverandre i prioritering av stoffområder.

SLIPPER IKKE UNNA MOMSEN:</B> Se og Hør er ingen avis, sier Fylkesskattekontoret i dag.
STORE OMLEGGINGER:</B> Se og Hørs redaktør Lasse Gimnes har satset høyt de siste månedene. Med to ukentlige nummer fra 16. desember og redaksjonell omlegging av av Se og Hør skulle magasinet bli en avis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer