FORBANNA: Kari Wedahl er ikke fornøyd med at pensjonister skal oppleve skatteskjerpelser på pensjoner over 281 000 kroner. Foto: John Terje Pedersen
FORBANNA: Kari Wedahl er ikke fornøyd med at pensjonister skal oppleve skatteskjerpelser på pensjoner over 281 000 kroner. Foto: John Terje PedersenVis mer

Se om du rammes av ny skatteskjerpelse

Flere hundre tusen pensjonister kan få skattesmell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Finansdepartementet har sendt ut forslaget på høring, og planen er å få dette gjennom i Stortinget før høstens nasjonalbudsjett. Det nye forslaget vil føre til økt skatt for alle pensjonister som får over 281 000 kroner i pensjon.

- Dette blir helt feil i mine øyne, og det blir enda mindre å leve av enn jeg har regna ut. Jeg må innrømme at jeg er litt forbanna, sier spesialsykepleier Kari Wedahl (59) fra Oslo til Dagbladet.

Wedahl blir pensjonist om noen år, og vil rammes av skatteforslaget.

Lav lønnKari Wedahl har jobbet i mange år på noe hun selv karakteriserer som en «lav lønn». Pensjonen har imidlertid vært brukbar, og derfor reagerer hun sterkt på at politikerne nå ønsker å ta fra henne noen tusen av pensjonsutbetalingen.

Vis mer

- Jeg har jobbet et langt liv, og etter min egen mening gjort en hederlig innsats. Jeg har som sykepleier vært lavtlønnet gjennom hele livet, og så kommer dette på toppen gjennom et forslag fra en rødgrønn regjering, sier Kari Wedahl.

Hun legger til at hun ikke har noen «gullpensjon», slik som mange av stortingspolitikerne har hatt, men at fagforeningen har kjempet fram en pensjonsordning som det går an å leve av.

Og Kari Wedahl får støtte av Uniosjefen Anders Folkestad. Han og sjeføkonom Erik Orskaug har sendt inn en høringsuttalelse der de ber regjeringen besinne seg.

- Pensjonsgrådige- Jeg må innrømme at jeg oppfatter regjeringen som pensjonsgrådige. Dette forslaget rammet alt for bredt, og innstrammingene kommer på toppen av flere andre innstramminger, sier Anders Folkestad til Dagbladet.

TENK NYTT: Unioleder Anders Folkestad oppfordrer regjeringen til å tenke seg om. Foto: Henning Lillegård
TENK NYTT: Unioleder Anders Folkestad oppfordrer regjeringen til å tenke seg om. Foto: Henning Lillegård Vis mer

Han oppfatter selve pensjonsreformen som en klar innstramming i seg selv, og at det derfor var overraskende at regjeringen legger opp til en så bred skatteøkning.

Uniosjefen sier at for hans medlemmer vil skatteskjerpelsene i gjennomsnitt utgjøre mellom 5000 og 6000 kroner, men at alle rammes forskjellig — alt etter hvilken lønn de har når de går over i pensjonistenes rekker.

- Det ropes etter flere lektorer i dette landet, men hva skjer når de nå blir pensjonister? Vi vil belønne dem med en skatteøkning på pensjonen på cirka 10 000 kroner. Regjeringen kaller dette forslaget for nøytralt, men jeg er ikke sikker på at de hundretusener som rammes oppfatter det slik, raser Folkestad.

- Håper på debatt Også Folkestad trekker fram den gamle gullpensjonsordningen for stortingsrepresentanter når han argumenterer. Selv om pensjonsordningen nå er historie for de nye stortingsrepresentantene.

- Jeg håper virkelig at det blir en skikkelig debatt rundt dette skatteskjerpelsesforslaget. Det skylder vi våre pensjonister, sier Anders Folkestad til slutt.