Se opp - for nå blir det både kjempelyst og veldig mørkt

Sjelden supermåneformørkelse i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til mandag oppstår det for første gang på over 50 år total måneformørkelse og supermåne samtidig i Norge.

Fullmånen vil da være både på sitt mørkeste og lyseste.

Ifølge NTB oppstår den totale formørkelsen av supermånen sted mellom klokka 04.11 og 05.24. Man kan se den over hele Norge, selv om det ikke er helt skyfritt.

VAKKERT:Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo sent natt til mandag. 
 Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
VAKKERT:Supermåne og total måneformørkelse sett fra Oslo sent natt til mandag. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

Er du våken nå, bør du med andre ord vende blikket mot himmelen. Et liknende skue vil ikke dukke opp igjen før i 2033, men da vil det ikke bli å se fra Norge.

Sist supermåne og total måneformørkelse, såkalt supermåneformørkelse, forekom samtidig var i 1982. Den var ikke like stor som den vi er vitne til nå.

Sol, jord og måne på linje Måneformørkelsen oppstår når sola, jorda og månen ligger på linje og månen ligger helt i skyggen av jorda, slik at det meste av sollyset ikke når måneoverflaten. Måneskiva blir imidlertid ikke helt mørklagt.

Noe lys fra sola vil passere jordatmosfæren i bue og reflekteres fra månen, som dermed farges og blir alt fra grå og brunaktig, til oransje eller dyp rød.

OVER OSLO: Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse.
 Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
OVER OSLO: Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet litt uhøytidelig for supermåneformørkelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer

På grunn av dette kalles en total måneformørkelse også «blodmåne», og fenomenet er opphav til mange myter verden over.

Dommedag Når supermåne og total måneformørkelse forekommer samtidig kalles fenomenet, litt uhøytidelig, for supermåneformørkelse.

Mennesker verden over har knyttet ulike ritualer til blodmåner, for å beskytte seg, ifølge Illustrert Vitenskap.

Felles for flere er likevel troen på at månen en dag vil gi tapt og bli slukt, og at det er begynnelsen på verdens undergang.

Innen deler av jødedommen er det en sterk tro på at fire blodmåner på rad, som også sammenfaller med jødiske høytider, er hint om at en forestående omveltning for jødene. Mandagens måneformørkelse er nettopp en slik. Den skal også være tegn på at bibelens profetier om verdens undergang snart går i oppfyllelse.