Se opp for bly i viltets lever

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene advarer mot høyt blyinnhold i elg, hjort og rådyr i Sør-Norge. Og enkelte viltretter kan være farlige å spise. Nivået av bly i flere av landets mest populære storviltarter er høyere enn normalt. Dette gjelder i første rekke i Sør-Norge. Det viser undersøkelser utført av Norsk institutt for naturforskning (NINA) foretatt på oppdrag fra Direktoratet for naturforvaltning (DN). Myndighetene ber nå folk som spiser vilt som er skutt i kystområdene mellom Rogaland og Telemark om å unngå stort inntak av lever. Det er særlig slike matretter som kan medføre helsefare. Utover dette er det ingen fare med å spise årets hjortevilt. Forhøyet nivå - Vi har funnet forhøyet nivå av giftige tungmetaller i elg, hjort og rådyr. Hos elg og rådyr er det relativt høye verdier av bly og kadmium. Hjort har lavt kadmiuminnhold, men høyt innhold av bly. Dette sier førstekonsulent Ivar Myklebust i DN til Dagbladet. Mindre bly Innholdet av bly i norsk hjortevilt er redusert de siste 20 årene. Dette skyldes mindre tilførsel av bly fra luftmasser fra det europeiske kontinentet og fra de britiske øyene. Bruk av blyfri bensin og nye og bedre rensetiltak i industrien er trolig årsaken til dette. - Det er imidlertid ingen grunn til å droppe høstjakta på grunn av de forhøyede blyverdiene, sier Ivar Myklebust, som påpeker at blyinnholdet er under faregrensen for mennesker. - Vi ønsker å kartlegge tungmetallinnholdet i hjortedyr for å legge grunnlag for overvåking også i framtida, opplyser forskerne ved NINA. - Av kvikksølv er det svært lave nivåer for alle tre hjorteviltartene i alle områder som er undersøkt, avslutter Ivar Myklebust.

JAKTKAMERAT: Ikke akkurat gåsas beste venn.