Se opp for børsras

Ved inngangen til vinterferieuken er det mer enn snøskred som burde bekymre feriefolket. Det er få tegn til at børsuroen er over.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I utgangspunktet så det bare lekkert ut - Nasdaq steg med 2,5 prosent fredag og det var flere forhold å glede seg over.

Etter børsstengning i USA i går ødela imidlertid Nortel Networks alt, og telekomselskapet sendte rystelser langt inn i de europeiske aksjemarkedene.

Som om ikke dette var nok ble makrotall i USA lagt frem sent fredag ettermiddag som kan tyde på at det er prematurt å avblåse inflasjonsfaren riktig ennå: Produsentprisene steg med 1,1 prosent i januar, og det var den høyeste månedlige veksttakten på over 10 år.

Slikt bør falle ihuga renteoptimister tungt om hjertet. Selskaper som har mye gjeld bør skjelve i underbenklærne.

Etter åpning i USA fredag var det derfor blodrødt, og tatt i betraktning at det er fridag i det amerikanske aksjemarkedet førstkommende mandag, er det stor sannsynlighet for at Nasdaq og Dow Jones blir i det røde når fredagen er omme.

I slike ulvetider er det nok få amerikanske investorer som er lystne på å sitte med lange posisjoner i tre dager, vel vitende om at verden kan ha endret seg vesentlig innen tirsdag.

Her hjemme er vi over toppen når det gjelder resultatrapportering. Fortsatt gjenstår en rekke selskaper, men en rekke av de store har levert, eller rettere sagt; ikke levert.

Tomra la frem et svakere resultat enn ventet og kursen falt fra åpning. Selskapet uttrykte usikkerhet med hensyn til utviklingen i Europa i første kvartal, men Tomra opprettholder en vekst på 30 prosent i 2001.

Det var likevel tydelig at det var forhold rundt utsiktene som fenget analytikerne. Rundt klokken 12 begynte kursen å stige, og Tomra endte fredagen med en kursoppgang på 10 kroner, eller 6,6 prosent til 162 kroner. Ikke verst på en rød børsdag.

Merkantildata havnet fredag på toppen av omsetningslisten etter at Orkla kjøpte 10,2 millioner aksjer til kurs 42,90 kroner. Kursutviklingen var uregelmessig i løpet av dagen, men pessimistene vant til slutt, og Merkantildata falt med 1,6 prosent til kurs 42,20 kroner.

Analytikere som Finanskanalen har vært i kontakt med advarer mot å gå inn i Merkantildata nå. Tidligere har vi referert gårsdagens rapport fra DnB Markets som konkluderer med det samme - hold deg unna.

Meglerhuset Pareto Securites opprettholder imidlertid en kjøpsanbefaling på Merkantildata etter norgeshistoriens største nedskrivning.

På resultatfronten var Telenor den positive overraskelsen fredag. Selskapet gikk med underskudd i fjerde kvartal, men tallene var likevel bedre enn ventet.

Telenor ble handlet i positivt territorium det meste av fredagen, men mot slutten av dagen falt kursen faktisk gjennom 40 kronersnivået. Fredagen endte med en kursnedgang på 1 prosent til 40 kroner.

Relativt til telekomaksjene ellers i Europa er dette knallsterkt. I Europa var telekomaksjer under et voldsomt press etter resultatvarselet fra Nortel Networks etter børsstengning i USA torsdag.

Med dempede utsikter til rentekutt i USA er telekom definitivt ikke et sted å være. Sektoren er etter en serie med heftige oppkjøp og budrunder i løpet av fjoråret lastet til ripen med lån, noe blant annet en nedgradering av gjelden i France Telecom fra ratingbyrået Moody's er et vitnesbyrd om.

Både Christiania Markets og First Securites lot seg imidlertid begeistre. Kassa tok Telenor inn i sin ukeportefølje og opererer med et kursmål på 70 kroner. First nøyer seg med et kursmål på 55 kroner.

Industrilokomotivet Norsk Hydro la frem regnskapstall for fjoråret mandag denne uken, og markedet ble skuffet. Hydro-kursen falt samtlige dager denne uken. Kursen falt fra 397,50 til 368,50 kroner, tilsvarende et fall på 7,3 prosent.

På toppen av vinnerlisten finner i Ugland Nordic. Selskapet fikk torsdag kveld informasjon om at et bud på kurs 135 kroner var på vei. Dette sendte aksjen naturlig nok kraftig opp med 23,4 prosent til 132 kroner.

På toppen av taperlisten finner vi blant annet Norman og lakseaksjene Pan Fish og Fjord Seafood. TV2 hadde et nyhetsoppslag fredag om at stadig flere virusangrep ikke lot seg stanse. I lys av at dette er en viktig del av Normans virksomhet, lover ikke det godt for fremtiden. Eller kanskje er det akkurat Norman som kan ordne det? Norman falt med 8,6 prosent til 53 kroner.

Pan Fish falt med hele 7,2 prosent til 51,50 kroner. Nettstedet Intrafish melder fredag at selskapet har fått kansellert en avtale om kjøp av en fiskemelsfabrikk på Færøyene.

Meglerhuset Carnegie stor for øvrig for hele 85 prosent av nettosalgene i Pan Fish fredag.

Fjord Seafood fulgte storebror Pan Fish ned i dag, og kursen var ned 6,4 prosent til 34 kroner.

Totalindeksen sluttet fredag på 1.370 poeng som er ned 0,23 prosent. På hovedlisten ble det handlet for 2,7 milliarder kroner. For uke 6 under ett falt totalindeksen 1,8 prosent.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.