Se opp for døds-sopp

Den aldrende romstasjonen Mir har bare en uke igjen før den styrtes mot jorda. Nå har russiske romeksperter fått en ny bekymring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten dreier seg i denne sammenheng ikke om russerne klarer å styrte romstasjonen i havet mellom New Zealand og Chile. Akkurat det har gått galt tidligere. Men nå har russiske romforskere begynt å tenke på organismene som romstasjonen huser. For over ti år siden oppdaget en mikrobiolog de første av mange «agressive» sopper som har tilhold på Mir. Bak kontrollpaneler og i luftanlegget lurer lumske organismer. Forskeren Yuri Karash frykter at de kan ha mutert til nye og farlige livsformer, melder Sky News.

Etter 15 år i rommet har Mir vært den reneste boltreplass for organismer usynlige for menneskeøyet. Spørsmålet om hvordan disse vil reagere på metaller og plast, plager russerne. I det siste har forsøkene på å holde Mir i rommet økt i omfang og styrke, men mye tyder på at de er forgjeves. Mir har forlengst overlevd sin forventede levetid i rommet og Russland har ikke lenger råd til driften. I Japan som er et av de siste landområdene Mir passerer over, har panikken begynt å bre seg. Dersom Mir krasjer i Japan istedet for i havet, vil følgene være uoverskuelige.

<B>BEFENGT:</B>Romstasjonen Mir styrtes mot Jorda neste uke. Den kan bringe en sopp som ikke bør plukkes.