STOR RASFARE: Oslo kommune advarer mot rasfare i hovedstaden, og minner samtidig om at det er bygårdseierne som har ansvaret. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STOR RASFARE: Oslo kommune advarer mot rasfare i hovedstaden, og minner samtidig om at det er bygårdseierne som har ansvaret. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Se opp for is og snø fra hustakene

Oslo kommune varsler om stor rasfare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kombinasjon av mye snø og et væromslag med mildere temperaturer får nå Oslo kommune til å advare mot snø og is som raser fra hustakene i hovedstaden.

Det er svært sjeldent at noen blir alvorlig skadet av slike ras, men blant annet i 2010 ble en mann alvorlig skadet i Oslo.

- Når det blir mildt i været, som nå, er rasfaren stor, konstaterer Anne Grete Nyrud, kommunikasjonssjef i Bymiljøetaten i kommunen.

Deler ut bøter Det er gårdeierne som har ansvaret for å rydde vekk snø og is fra takene, slik at fotgjengere ikke komme til skade.

- Bymiljøetaten oppfordrer gårdeiere straks til å sette opp avvisere som varsler at ferdsel er forbundet med fare, og snarest rydde taket for snø og is, skriver Nyrud i en epost til Dagbladet.

Det er Bymilljøetatens trafikkbetjenter som håndhever bestemmelsene som gjelder gårdeiernes forpliktelser. Betjentene kan skrive ut bøter, blant annet på grunnlag av fareskilt som henger oppe for lenge, eller på grunn av snø og is ikke blir fjernet.

Og tipset til mannen i gata er å kikke litt opp.

- Innbyggerne bør i disse dager være oppmerksomme på at det kan komme ras fra takene, og det er lurt å løfte blikket opp mot takene når du går på fortauet, opplyser Nyrud.

Hun forteller at inntrykket er at gårdeiere rundt om i Oslo har blitt flinkere til å følge med, men samtidig at det «fortsatt er mange gårdeiere som ikke er sitt ansvar bevisst».

- Ha respekt for skiltene Det samme inntrykket har gründeren av Rasfare.no, Frode Olav Smith.

- Både gårdeiere og styreldere i sameier i borettslag tar mye mer ansvar nå enn for to-tre år siden. Vi merker det er mange som ønsker å knytte seg til en avtale med oss. Bare i dag har vi to biler ute for å fjerne snø, sier han, og skryter samtidig av at kommunen har blitt strengere og flinkere.

Han forteller at selskapet har nok å gjøre nå om dagen, med oppdrag flere steder både i og utenfor Oslo. Men at forholdene heldigvis ikke legger til rette for de farligste typene av ras.

- Det er når det er kaldt og mye snø at vi får istapper og tung snø som faller fra takene. Mange av de gamle bygårdene har dårlig isolasjon som gjør at varmen stiger opp fra loftet. Hvis det samtidig er kaldt ute blir det istapper. Nå er det mest av løs snø, og det er vi glade for, sier han.

I tillegg til inspeksjoner og fjerning har skiltene, som varsler mot ras, blitt en god business for selskapet. Gründeren forteller at de nå sendes rundt til hele landet.

- Det er viktig at publikum respekterer disse skiltene, og følger litt med, sier Smith.