VAKKERT: Den mørke årstida er ikke bare trist, men gir gode muligheter til å se fantastisk nordlys på himmelen over Norge. Dette bildet ble tatt i Bø i Vesterålen 6. april i fjor, etter et av årets kraftigste solstormer. Foto: ØYSTEIN LUNDE INGVALDSEN/oysteinfoto.no
VAKKERT: Den mørke årstida er ikke bare trist, men gir gode muligheter til å se fantastisk nordlys på himmelen over Norge. Dette bildet ble tatt i Bø i Vesterålen 6. april i fjor, etter et av årets kraftigste solstormer. Foto: ØYSTEIN LUNDE INGVALDSEN/oysteinfoto.noVis mer

Se opp for nordlys i kveld

Utbrudd på sola er på vei mot oss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Får du tatt bilder av nordlyset? Send dem til Dagbladet her.

(Dagbladet): Litt flaks må til, men himmeltittere over store deler av landet har gode sjanser til å få oppleve en vakker godbit utover kvelden, etter et moderat kraftig utbrudd på sola i forgårs (se video).

Prognosene viser en sky av gass på vei mot jorda, noe som kan føre til kraftig nordlys i nordlige deler av landet. I sør er det gode sjanser for en litt svakere utgave av himmelfenomenet, ifølge solfysiker og seniorrådgiver Pål Brekke ved Norsk romsenter.

- Eksperter anslår at gasskyen treffer jordas beskyttende magnetfelt tidlig på kvelden, cirka klokka 21.20, norsk tid. Men dette er vanskelig å beregne, så de snakker om en usikkerhet på pluss/minus sju timer rundt denne tiden, skriver Brekke i en e-post.

Nettsiden til Universitetssenteret på Svalbard, UNIS, har et nordlysvarsel, hvor du kan følge med på hvor den såkalte nordlysovalen ligger til enhver tid.

De vakre grønne, blå og noen ganger røde fargene i nordlyset dannes når ladde partikler fra sola blir ledet ned mot polene av Jordas magnetiske feltlinjer, og kolliderer med oksygen og nitrogen høyt oppe i atmosfæren.

Nordlysaktiviteten var særlig stor i april i fjor. Her kan du se Dagbladet-lesernes egne bilder etter en av de verste geomagnetiske stormene på lenge.