Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se opp for skred

Meteorologisk institutt varsler moderat skredfare på sørøst- og Nord-Vestlandet. De fleste dødsulykkene skjer ved dette skredfarenivået.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologisk institutt varsler godt vær fjellet i Sør-Norge for første del av vinterferien, men ber folk være oppmerksom på skredfaren etter de store snømengdene som har falt de siste ukene. Heldigvis har snøen vært lett som følge av det kalde været, noe som gir mindre snøfare enn tung og våt snø.

Før helga la Meteorologisk institutt ut et skredvarsel for første del av vinterferien.

Dødsulykker

Konklusjonen er at man bør være varsomme i fjellet - særlig sørvest i landet.

«I fjellområdene i Nord-Norge er skredfaren på nivå 2 - moderat skredfare. I Sør-Norge varierer skredfaren mellom nivå. 2 - moderat skredfare og skredfare 3 (markert skredfare) med høyest skredfare i fjelltraktene sørøst i landet særlig i fjellsider som har ligget i lé for vinden de siste dagene, det vil si fjellsider som vender mot vest til nord. Det er også områder på Nordvestlandet med skredfare 3 på grunn av ustabile snøsjikt ved bakken», heter det i skredvarselet.

-  Erfaringsmessig skjer de fleste dødsulykker når det er skredfare 3. Dette skyldes at det fortsatt kan være mange folk ute. Advarer vi mot veldig stor skredfare, innebærer det gjerne nedbør og vind, og da er det få folk ute, sier vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Bjørge Johansson.

Skredfareskalaen går fra en til fem. Skredfare 2 betyr at skred kan bli utløst av skiløpere, scooter eller liknende i bratte heng. Enkelte naturlige snøskred kan forekomme. Skredfare 3 betyr at snødekket har moderat til dårlig stabilitet mange steder i bratt terreng, enkelte naturlige middels til store skred kan forekomme, skriver Meteorologisk institutt.

Johansson mener været vi har i vente vil minke skredfaren de kommende dagene.

 SLIK VIL DU IKKE BLI FUNNET: Meteorologisk institutt ber deg være varsom i vinterferiefjellet. I Nord-Norge er skredfaren på nivå 2 - moderat skredfare. I Sør-Norge varierer skredfaren mellom nivå 2 og 3 - markert skredfare. Foto: Scanpix
SLIK VIL DU IKKE BLI FUNNET: Meteorologisk institutt ber deg være varsom i vinterferiefjellet. I Nord-Norge er skredfaren på nivå 2 - moderat skredfare. I Sør-Norge varierer skredfaren mellom nivå 2 og 3 - markert skredfare. Foto: Scanpix Vis mer

Unngå skråninger

-  Vi får en høytrykksrygg og opphold i fjellet i Sør-Norge. Opphold og rolige vindforhold gjør at det går den rette veien med skredfaren. Det verste ville vært kraftig vind og snøvær, eventuelt plutselig regn eller sterk sol. Men vi får ikke noe av det de kommende dagene, sier Johansson.

Meteorologisk institutt oppfordrer folk til å unngå bratte skråninger hvor det ser ut til å ligge mer snø enn ellers i fjellsida, og til å være ekstra varsomme dersom du ser at det nylig har gått skred.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!