ØKENDE PROBLEM: Antallet bekjempelser av veggedyr øker sterkt i Norge og mange andre land. Foto: Anticimex
ØKENDE PROBLEM: Antallet bekjempelser av veggedyr øker sterkt i Norge og mange andre land. Foto: AnticimexVis mer

Se opp for veggedyrene

Nina Havsø har arr etter veggedyrangrep oppover hele armen. Hun måtte slite med veggedyrene i ti måneder. Blodsugerne er blitt resistente mot flere sprøytemidler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||   (Dagbladet): Kvinnen fra Egersund står fram og deler sine erfaringer med blodsugerne for å advare andre som opplever noe liknende, men også for å informere leger og spesialister.

- Det er jo himla merkelig at ikke engang hudspesialisten klarte å finne ut at den intense kløen jeg hadde, skyldtes veggedyr, sier hun oppgitt til NRK.no.

Sendt til lysbehandling Plagene startet i slutten av svangerskapet til Nina Havsø, for omlag ti måneder siden. Fastlegen mente det måtte være svangerskapskløe, men plagene ga seg ikke etter at sønnen var født. Hun ble sendt videre til hudspesialist.

- Hudspesialisten ga meg forskjellige kremer og jeg ble også sendt til lysbehandling tre dager i uken i et par måneder. Kløen ble ikke bedre. Hudlegen mente jeg selv måtte være skyld i utslettet, at det ble dannet små talgprikker av all kløingen, som jeg igjen klorte hull på slik at de ble betente, forteller Havsø.

Hundrevis av kryp Da Nina Havsø pakket ned sengetøyet til sønnen sin i begynnelsen av juli, falt to små dyr ut av puten hans. Mannen hennes sjekket på nettet hva slags dyr det kunne være.

- Da fikk jeg se et bilde av en hand med «min sykdom». Vi hadde vært plaget med veggedyr, sier hun.

Hun fant fram en lommelykt og gikk på jakt etter skadedyrene. Under sengekappen på undermadrassen, i glidelåsfolden rundt hele senga, var det hundrevis av disse små krypene. En forklaring på veggedyrenes ankomst er at de er blitt med hjem etter et opphold i en campinghytte.

- Brant alt - Vi kastet ut alt på soverommet. Vi brant dyner, puter, sengen, nattbordet, bilder og en del klær. I tillegg fikk vi hjelp av en skadedyr-ekspert. Vi kjøpte et stoff som vi sprøytet inn i alle sprekker i veggene og i sofaen i stua. Nå tror jeg vi er kvitt de ekle dyrene.

- Den lille gutten min sov urolig mens vi hadde dem på soverommet. De ekle dyrene hadde sugd blod av ham også, forteller Nina Havsø til Dagbladet.

PLAGET: Nina Havsø og hennes åtte måneder gamle sønn var plaget med veggedyr om natten. Foto: Privat
PLAGET: Nina Havsø og hennes åtte måneder gamle sønn var plaget med veggedyr om natten. Foto: Privat Vis mer

I ettertid har hun ringt både fastlegen og hudspesialisten for å fortelle årsaken til sårene hun fikk på kroppen.

Fra campinghytte - Nå har i allefall jeg gitt dem en forklaring på hudproblemene mine, slik at de kan gi bedre råd til andre som henvender seg med de samme problemene, sier hun.

Da paret kontaktet campingplassen på Vestlandet hvor de hadde bodd noen måneder tidligere, fikk bekreftet at de hadde hatt problemer med vedggedyr i den hytta de hadde leid.

- De kunne godt ha tatt en telefon til oss og andre gjester, og fortalt at de hadde fått påvist veggedyr, og bedt oss sjekke sengene våre, men det skjedde aldri, sier Nina Havsø.

Resistente Fagsjef Stein Norstein i Anticimex sier til Dagbladet at problemet med veggedyr er blitt klart større de siste fem til ti åra, men spesielt de siste tre åra.

- Vi registrerer nye tilfeller over hele landet. Det skyldes at veggedyrene er blitt resistente mot en del av sprøytemidlene og at det mest effektive middelet er blitt forbudt i EU. De er ikke enkle å bli kvitt. Hvis en får mistanke om at det finnes veggedyr der en bor, må jeg anbefale at de tar kontakt med et firma som kan slikt. De finnes gjerne i sengebunnen, sømmer i madrassen, skjøtene i treverket i vegger og ved lister, sier Norstein.

Han forteller at veggedyrene sprer seg fra rimelige overnattingsteder til finere hoteller.

- Stort problem - Det har ingenting med dårlig renhold å gjøre. Gjester som blir oppsøkt av veggedyrene merker ikke stikkene før etter et par dager. Da kan de bo på et fint hotell, og legge igjen noen der. Det er blitt et stort problem for overnattingsbransjen, sier Stein Norstein.

VEGGEDYR:Veggedyr oppsøkte armene til Nina Havsø om natten og sugde blod. Legene forstod ikke hva det var. Foto: Privat
VEGGEDYR:Veggedyr oppsøkte armene til Nina Havsø om natten og sugde blod. Legene forstod ikke hva det var. Foto: Privat Vis mer

Folkehelseinstituttet informerer om at midlertidige overnattingssteder som hoteller, turisthytter, campinghytter, rorbuer og herberger er spesielt utsatt for angrep. For å unngå å bli bitt eller i verste fall få med seg veggedyrene hjem, er det visse forholdsregler man bør ta.

Instituttet registrerte en dobling av antall bekjempelser av veggedyr fra 2007 til 2009.

Veggedyr oppholder seg hovedsakelig i sprekker i sengen eller i nærheten av sengen. Som oftest vil det være vanskelig å oppdage dyrene om de ikke opptrer i svært stort antall, men deres sorte ekskrementflekker er lettere å finne. Ta derfor en titt etter disse flekkene under madrassen og på sengegjerdet når du kommer til et nytt overnattingssted, skriver Folkehelsesinstituttet.

SUGER Veggedyrene suger blod fra mennesker. Foto: Wikipedia
SUGER Veggedyrene suger blod fra mennesker. Foto: Wikipedia Vis mer