Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se opp! Nå er det høysesong for lyn og torden

Det er stor mulighet for opptil flere tusen lynnedslag i døgnet i løpet av juli og august.

ØSTLANDET UTSATT: På grunn av høye temperaturer og ustabilt vær, er spesielt Østlandet utsatt for lyn og tordenvær i månedene framover. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX.
ØSTLANDET UTSATT: På grunn av høye temperaturer og ustabilt vær, er spesielt Østlandet utsatt for lyn og tordenvær i månedene framover. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Snittet for de siste årene viser mellom 110 og 120 000 lynnedslag i Norge. Flesteparten forekommer i sommermånedene juli og august, og spesielt Østlandet er utsatt. 

Mulighet for lyn og torden Ifølge StormGeo, er Sør-Norge utsatt for lyn og torden i tiden framover.

- Spesielt på Østlandet er det mulighet for lyn og torden i dag og i morgen, før været vil stabilisere seg mot helga, sier vakthavende metereolog på StormGeo, Stig Arild Fagerli.

Også i neste uke vil det være mulighet for lynnedslag, særlig på Østlandet, om man skal tro Fagerli i StormGeo.

Sola står høyt Han kan fortelle at grunnen til at innlandsområdet er mest utsatt for lyn og torden i juli og august, er fordi sola står høyt på himmelen i denne perioden, og at det danner seg kraftige bygeskyer som danner elektriske felt.

- Men faktisk er det annerledes på Vestlandskysten, der det lyner vel så mye på vinteren. Dette er fordi kald luft fra sørspissen trekker vestover og går over et område med kaldt hav. Den kalde luften nederst blir varmet opp, stiger og treffer fjellene. 

Fagerli mener det ikke er uvanlig med flere tusen lynneslag i løpet av et døgn, men at det er umulig å anslå et eksakt antall for årets høysesong. 

2000 skadet hvert år Lyn er en kraftig naturlig elektrostatisk utladning som oppstår i tordenvær. Den elektriske utladningen er etterfulgt av et skarpt synlig lys og andre former for elektromagnetisk stråling. Den elektriske strømmen som strømmer gjennom utladningskanalen varmer raskt opp luften til plasma og utvider den, og det fører til en akustisk sjokkbølge i atmosfæren som vi hører som tordenbrak, ifølge StormGeo.

Om lag 2000 mennesker blir hvert år skadet av lynnedslag, og mellom 25 og 30 prosent dør av skadene de blir påført.  En brå død er vanlig på grunn av den høye spenningen.

Bare i Nord-Europa har vi om lag to millioner nedslag i året, og i fjor på denne tiden skrev Yr.no om 15 000 lynnedslag på vestlandet kun i løpet av et døgn. Det er ifølge lynforsker i Sintef, Frank Dahlslett ikke utenkelig at kan skje i år også.

Tiltak mot lynnedslag - Juli og august er mer utsatt på grunn av varmen og fuktigheten som fører til ustabile luftmasser. Og det er større sjanser for lyn og torden, fordi det stadig veksler mellom høytrykk og lavtrykk, sier Dahlslett. 

Det finnes heldigvis gode tips for å sikre deg mot lynnedslagene. (Se tipsboks).

SOM LYN FRA..:.. klar himmel. Her ved Son havn. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
SOM LYN FRA..:.. klar himmel. Her ved Son havn. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer

- Men får også et varsel om lyn i form av torden. Om du ser lynglimt og teller 3 sekunder før du hører et tordenbrak, er lynet omtrent 1000 meter unna, og du bør søke dekning umiddelbart, sier han. 

Lyn-app på mobil Lynforskeren kan fortelle om en ny applikasjon for Android-mobiler, som en student har jobbet med for Sintef i flere uker.

- Applikasjonen viser en animasjon over lynaktivitet i Norden. Noe lignende finnes ikke på det norske mobilmarkedet, sier Dahlslett.

Applikasjonen med tittelen «Androliz - Lightning Information Zystem» er ikke lagt ut på Android Market, men kan lastes ned gratis på nettsiden www.lyninfo.net.

- Jeg tror dette er noe som kan slå an blant folk, og selv om den foreløpig bare finnes for Android-mobiler, så kan det hende vi lager en versjon for Iphone også, sier lynforskeren.

Lynets skader Lyn og torden kan sette huset ditt i brann flere måneder etter at uværet er over. Hvert år mottar forsikringsselskapene om lag 5000 skademeldinger som følge av lynets herjinger.

Omfanget er trolig langt større fordi skader kan oppstå lenge etter et lynnedslag, skriver Tryg forsikring

- Vær klar over at brann kan oppstå i boligen din lenge etter at tordenværet er over, selv der lynet slår ned flere kilometer unna, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

- Ta alle forholdsregler Ifølge analysen gjort av Tryg, er lyn sammen med kortslutning og elektriske fenomener årsak til 85 prosent av brannene i juli. De øvrige månedene i året er det langt færre branner som skyldes ly, og i de tre vintermånedene er det praktisk talt ingen branner som kan spores tilbake til Tor med hammeren.

Senior skadesjef Hans Olav Setsaas i Tryg Forsikring, anbefaler folk å ta forholdsregler mot brann før de reiser på ferie.

- De fleste skader som skyldes lynnedslag, kunne vært forhindret hvis man hadde riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen. Mangler du overspenningsvern, bør du ta ut alle elektriske kontakter som ikke betjener frysere og kjøleskap, sier Setsaas og understreker at dette er klokt uansett om det er meldt tordenvær eller ikke. Mange branner har sitt opphav i det elektriske anlegget.

LYN-BRANN: En brann brøt ut i et bolighus på Borgen i Oslo for et år siden. Brannen oppsto under et kraftig tordenvær som gikk over hovedstaden. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
LYN-BRANN: En brann brøt ut i et bolighus på Borgen i Oslo for et år siden. Brannen oppsto under et kraftig tordenvær som gikk over hovedstaden. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX Vis mer

Forsikringsselskapene registrerer årlig omlag 3000 branner som følge av lynnedslag, og betaler erstatninger på 80-90 millioner som følge av skadene, viser tall fra FNO.