FØRSTE: Den første helnorske raketten, Nucleus-raketten, ble skutt opp fra Andøya i dag. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nucleus-rakett:

Se oppskytingen av den første helnorske romraketten

- En viktig milepæl.

Den første raketten med norsk motor ble skutt opp i verdensrommet fra Andøya like etter klokka 14 i dag.

Nucleus-raketten har vært klar for oppskyting siden mandag, men det var først i dag at vær- og vindforholdene var riktige.

- Vi er en gjeng med glade og fornøyde folk nå. Så langt virker det som om alt gikk som forventet, forteller Kolbjørn Blix, avdelingsleder ved Andøya Space Center.

Ifølge Blix gikk Nucleus omtrent 107 kilometer opp i lufta, et tall han er fornøyd med da målet var over hundre.

- Dette er en utrolig viktig milepæl for romindustrien i Norge.

Venting i spenning

Blix er også mannen bak byggingen av nyttelasten til Nucleus-raketten.

Før oppskytingen ble en realitet torsdag, var han en av dem som spent ventet på å se an vær- og vindforholdene.

- Sannsynligheten for oppskyting virker mye større enn den var i går. Nå slipper vi ut værballonger med jevne mellomrom, mens vi teller ned. Vindforholdene i høyden har ikke vært gunstige for oppskyting før i dag, fortalte han til Dagbladet.

Tenkt tidspunkt for oppskyting var klokka 13, men på grunn av nettopp vindforholdene, ble det hele utsatt en drøy time.

- Oppskytingsvinkelen på raketten har sammenheng med vinden, og den må være korrekt. For at vi skal vite hvor raketten havner i havet, må vi være veldig nøye med vindforholdene, forklarer han.

RAKETTEN: Dette er Nucleus-raketten som ble skutt opp fra Andøya i dag. Nucleus er produsert, designet og utviklet av Nammo, et internasjonalt konsern innen forsvarsindustrien. Foto: Nammo
RAKETTEN: Dette er Nucleus-raketten som ble skutt opp fra Andøya i dag. Nucleus er produsert, designet og utviklet av Nammo, et internasjonalt konsern innen forsvarsindustrien. Foto: Nammo Vis mer

Historisk

Raketten Nucleus er ni meter lang, med en vekt på rundt 800 kilo.

Blix forklarer hvorfor dagens oppskyting er så viktig.

- Det er den første, helnorske raketten som skytes opp hvor både motor og nyttelast er norsk.

Han fortsetter med å forklare rakettens oppgaver:

- Vi har utviklet en modul, en 4D-space-enhet, som sitter fast i raketten. Den har også med seg seks løse moduler som skal slippes ut to og to etter at raketten har passert 60 kilometers høyde. Hver av modulene foretar målinger av elektronfelt, og er slik med på å gi en litt bedre forståelse av småskala plasmastrukturer i verdensrommet.

- På sikt ønsker vi å teste ut, med 4D-space instrumentet, om vi får til å lage miniatyriserte instrumenter som kan bli et standardinstrument på satellitter. Dette for bedre romværvarsel. Om det funker på en rakett som går så voldsomt, så vil det også fungere på satellitt.