Se Oslo-politikernes skjulte aksjeposter

- Ja, jeg eier jo massevis! Dagbladets fant aksjer for flere millioner kroner som politikerne ikke har meldt inn. Politikerne bryter regelverket de selv vedtok.

SKJULER AKSJER FOR VELGERNE: Flere medlemmer av Oslo bystyre eier aksjeposter i skjul, stikk i strid med bystyrets eget regelverk for hva de er pliktige til å opplyse offentligheten om. Se liste i bunnen av saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
SKJULER AKSJER FOR VELGERNE: Flere medlemmer av Oslo bystyre eier aksjeposter i skjul, stikk i strid med bystyrets eget regelverk for hva de er pliktige til å opplyse offentligheten om. Se liste i bunnen av saken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere politikere i Oslo bystyre eier store aksjeposter som de har latt være å føre opp i økonomi- interesseregisteret, til tross for at regelverket krever det. Det avslører Dagbladets gjennomgang av aksjonærregisteret.

Jusprofessor ved Universitet i Bergen, Jan Fridthjof Bernt, er ikke imponert.

- Dette viser en liten respekt for velgernes rett til skikkelig informasjon om hvilke særinteresser deres folkevalgte har, sier Bernt til Dagbladet.

Hensikten med registeret er at velgerne og offentligheten kan se hvilke potensielle interessekonflikter de folkevalgte i hovedstaden møter når de styrer byen med et årlig budsjett på 60 milliarder kroner.

Må registrere alt Det er i utgangspunktet frivillig å registrere økonomiske interesser. Men dersom man velger å registrere én ting, krever regelverket at man registrerer alt.

«Den som velger å registrere sine interesser, må akseptere regelverket i sin helhet.», står det i vedtaket bystyret selv gjorde i 2007.

Alle styreverv, godtgjørelser, selskaper som betaler utbytte på aksjer og aksjeeierskap over 1 prosent av selskapet omfattes. Representantene har selv ansvaret for å ta jobben med å sende inn opplysningene til bystyrets sekretariat.

Dagbladet har brukt aksjonærregisteret oppdatert 31.12.2014 til å se på de nyvalgte bystyrerepresentantenes verdipapirer. I en tilsvarende undersøkelse av aksjeeierskap på Stortinget, avslørte Dagbladet at Stortingspolitikerne har lobby-møter om politikkutvikling og investeringer med selskapene der de selv eier aksjer.

Oslo-politikerne eier totalt aksjer i rundt 50 ulike selskaper. Det er både familieselskaper og store børsnoterte selskaper som Orkla, Statoil og Telenor. Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) eier små poster i de tre sistnevnte.

• Les også: 11 tiltak for å åpne Oslo kommune for offentligheten

Styrte pengesekken Blant dem som har latt være å opplyse om en rekke aksjeeierskap, i strid med regelverket, er bystyrerepresentant James Stove Lorentzen (H).

Fram til i høst hadde Lorentzen den mektigste posisjonen i Oslo rådhus utenfor byrådet, som leder av bystyrets finanskomité. Lorentzen eier aksjer direkte i over 15 selskaper, deriblant flere eiendomsselskap. I tillegg eier han en rekke aksjer gjennom sitt private investeringsselskap, blant annet i eiendom.

Lorentzen har bare ført opp to investeringsselskaper i registeret over sine økonomiske interesser hos bystyret.

- Hvorfor har du ikke ført opp flere?

- Det kunne jeg selvfølgelig gjort, sier Lorentzen på spørsmål fra Dagbladet.

Eiendom i Oslo Ved årsskiftet eide Lorentzen blant annet 6041 aksjer i utleieselskapet Pareto Eiendomsinvest Nordic AS. I sommer var aksjeposten verdsatt til nærmere 700 000 kroner, med en utbetaling på 37 kroner.

Størsteparten av selskapets eiendomsportefølje verdt over to milliarder kroner er lokalisert i Stor-Oslo. Stat og kommune er den største kunden.

- Synes du det er problematisk å ikke ha opplyst om aksjeeierskap i bystyrets register?

- Nei, jeg har ikke noe dårlig samvittighet for det.

Etter intervjuet med Dagbladet i går la Lorentzen til aksjepost i selskapet Smartfish og et styreverv med godtgjørelse i registeret.  

Fortsetter hemmelighold Lorentzens har plassert store verdier i sitt heleide investeringsselskapet JSL. Ved utgangen av 2014 eide JSL blant annet aksjer og eiendom for tilsammen 63 millioner kroner.

Lorentzen er for tiden medlem av Helse- og sosialkomitéen i Oslo bystyre. Etter at Dagbladet tok kontakt fredag, sendte han et notat for å orientere Helse- og sosialkomiteen om ett av selskapene JSL eier aksjer i.

- Det er ett selskap som er relevant for min funksjon i politikken, sier Lorentzen til Dagbladet.

Han eide også aksjer i dette selskapet da han ledet finanskomitéen forrige bystyreperiode, uten at det var et tema han tok opp med kollegene den gang.

KRITISERER SKULT EIERSKAP: Professor Jan Fridthjof Bernt kritiserer politikere som ikke opplyser velgerne om sine økonomiske bindinger.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISERER SKULT EIERSKAP: Professor Jan Fridthjof Bernt kritiserer politikere som ikke opplyser velgerne om sine økonomiske bindinger. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Hvilket selskap er det du nå vil orientere om?

- Jeg foretrekker at dette først blir behandlet i Helse- og sosialkomiteen på onsdag, notatet vil bli offentlig da. Regner med at du respekterer at dette bør behandles i komiteen ikke i avisene først, skriver Lorentzen i en epost.

Lorentzen vil verken opplyse navnet på eiendomsselskapet eller hvorfor han gjør det til et tema i komitéen neste uke. Han bekrefter at selskapet driver med eiendom i Oslo og at aksjeposten i selskapet er på 5 prosent.

JSL eier solide aksjeposter i mange ulike selskaper, men Lorentzen ønsker ikke å opplyse om hvilke.

- Når aksjene ikke eies direkte, men av JSL, mener jeg det ikke omfattes av regelverket for bystyrets økonomiregister, sier Lorentzen.

Legges den tolkningen til grunn, behøver bare bystyrepolitikerne eie aksjene sine gjennom et investeringsselskap i Norge eller utlandet, for å unngå oppfordringen fra bystyret om å registrere.

Problematisk eiendom På generelt grunnlag sier jusprofessor Bernt at nettopp eierskap i eiendomsselskap fort kan by på utfordringer for politikere.

- Dersom det er et  stort eiendomsprosjekt underveis, kan fort en forholdsvis liten aksjepost i et selskap som er interessert i dette, gjøre en politiker inhabil, dersom det er en mulighet for at denne aksjen stiger kraftig i verdi som følge av prosjektet, sier Bernt.

- En generell næringskatt vil ikke ramme enkeltselskaper, og dermed aksjonærene, på en særegen måte. Gjelder saken regulering av en tomt der et selskap vil bygge, vi derimot aksjonærene kunne ha en særegen interesse i saken, sier Bernt.

Finanspolitiker lot være Den mangeårige bydelspolitikeren Elin Horn Galtung (H) er nylig valgt inn i Finanskomiteen. De neste fire åra skal hun være med og styre Oslos pengesekk.

OPPGA IKKE: Bystyrerepresentant James Stove Lorentzen (H) og tidligere konsersjef i  Stolt Sea Farm. Foto: Morten Holm / SCANPIX
OPPGA IKKE: Bystyrerepresentant James Stove Lorentzen (H) og tidligere konsersjef i Stolt Sea Farm. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- Jeg har 28 år i Røa og Vestre Aker bydelsutvalg. Så jeg vet hva jeg går til. Det er til finanskomiteen jeg ville. Du kan ikke være leder av et bydelsutvalg i 24 år uten å kunne finans, da ligger du tynt ut, sier Galtung når Dagbladet ringer.

Dagbladets oversikt viser at Galtung eide store aksjeposter i sju selskaper ved årsskiftet. Blant dem 25 prosent av holdingselskapet Newco Holding, som hadde verdier for over 25 millioner kroner i fjor. Galtung eier også 18,5 prosent av aksjene i Vadheim electrochemiske fabrikker, et selskap med 159 millioner i driftsinntekter i fjor.

Hun sendte nylig inn en oversikt med økonomiske interesser til bystyrets sekretariat og fredag formiddag ble  registeret oppdatert med fire av hennes styreverv. Ingen aksjer var listet opp.

- Er det andre ting du kunne ført opp i bystyrets økonomiregister?

- Nei, ikke meg bekjent, sier Galtung til Dagbladet

- Punkt fire i økonomireglementet nevner at aksjer over 1 prosent av selskapets verdi skal føres opp?

- Ja, jeg eier jo massevis. Der har jeg jo masse av. Men det står i likningen min. Den kan hvem som helst se på om de vil.

- Så velgerne skal se på ligningen din i stedet for i bystyrets økonomiregister om de lurer?

OPPGA IKKE: Nytt medlem av finanskomitéen i Oslo bystyre, Elin Horn Galtung (H) oppga ikke store aksjeposter i flere bedrifter i økonomiregisteret. Foto: Høyre
OPPGA IKKE: Nytt medlem av finanskomitéen i Oslo bystyre, Elin Horn Galtung (H) oppga ikke store aksjeposter i flere bedrifter i økonomiregisteret. Foto: Høyre Vis mer

- Ja, om de er så interesserte så kan de det, sier Galtung.

Motsatt av Galtungs antakelse er ikke privatpersoners likning i Norge offentlig tilgjengelig. Samlede aksjeeierskap for privatpersoner er bare tilgjengelig i  aksjonærregisteret, som Skatteetaten ga til mediene i september i år. For å søke i de over 17 millioner eierskapene må man beherske databasesøk og tilhørende programvare.

Galtung bedyrer at hun vil ta tak i saken, slik at velgerne får gå alle folkevalgte etter i kortene.

- Jeg er veldig opptatt av at ting skal være riktig. Det gikk vel litt fort. Jeg må nok rettledes i dette og har nok lest dette altfor dårlig, sier Galtung.

Svakere regler enn Stortinget Bystyrets regelverk som regulerer når politikerne skal opplyse om aksjeeierskap er langt svakere enn Stortinget sitt. De folkevalgte i nasjonalforsamlingen må opplyse om alle aksjeposter av en verdi på over 90 500 kroner, uansett størrelse. I Oslo bystyre må politikerne kan politikerne velge selv om de vil opplyse om aksjer, næringseiendom, styreverv og kompensasjoner.

Og vil de det, forventes det ikke at aksjeposter på under 1 prosent føres opp. I store børsnoterte selskaper som Statoil, REC eller Telenor, vil en aksjepost på 1 prosent være verdt mange millioner kroner.

Førte opp frivillig Et eksempel på hvordan dette slår ut i Oslo bystyre er Andreas Halse (Ap) sin aksjepost i solenergiselskapet REC. Den er verdt 416 000 kroner etter kursen fredag ettermiddag. Aksjeposten tilsvarer bare 0,017 prosent av aksjene i REC, som langt under hva regelverket oppfordrer at bystyrerepresentanter fører opp i økonomiregisteret. Likevel er aksjeposten på et betydelig beløp.

Halse har valgt å føre opp eierskapet i REC i økonomiregisteret likevel, helt frivillig.

- Regelverket for Oslo kommune bør være det samme på Stortinget, sier Halse.

Glemte eget selskap Halse eier også 100 prosent av selskapet Nordiske hus AS. Han har verken oppført aksjene eller vervet som styreleder i økonomiregisteret. De siste åra har selskapet fått flere revisoranmerkninger.

- Jeg etablerte firmaet for en god del år siden og ville jobbe med miljøvennlige passivhus. Det har vært et sovende firma i sju år, sier Halse.

VIL HA SAMME REGLER SOM STORTINGET: Andreas Halse (Ap) har også glemt å føre opp sitt eget selskap i økonomiregisteret. Men han førte opp en solid aksjepost som ikke er omfattet av regelverket. Foto: Carl Martin Nordby
VIL HA SAMME REGLER SOM STORTINGET: Andreas Halse (Ap) har også glemt å føre opp sitt eget selskap i økonomiregisteret. Men han førte opp en solid aksjepost som ikke er omfattet av regelverket. Foto: Carl Martin Nordby Vis mer

- Hvorfor er det ikke ført opp i økonomiregisteret?

- Jeg tenkte aldri over det.