Dansk professor:

- Se på corona som influensa

Dansk virolog og professor tar til orde for å skrote tiltak og begynne å håndtere coronaviruset som sesonginfluensa.

BØR BLI SLUTT: Fordi de mest sårbare for coronasykdom nå er beskyttet, mener den danske professoren Søren Riis Paludan at tiltakenes tid bør være forbi - i hvert fall for barn og vaksinerte. Foto: Terje Pedersen / NTB
BØR BLI SLUTT: Fordi de mest sårbare for coronasykdom nå er beskyttet, mener den danske professoren Søren Riis Paludan at tiltakenes tid bør være forbi - i hvert fall for barn og vaksinerte. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 67.16% Første dose: 76.82%

I Danmark, som i Norge, har sommeren bydd på en økning i antall smittetilfeller. I løpet av juli opplevde danskene flere dager med over 1000 nye smittede, men antallet innlagte på sykehus har holdt seg på et relativt lavt nivå.

Det gjør at vi må se på corona på en ny måte, mener Søren Riis Paludan, professor og virolog ved universitetet i Aarhus.

- Det er på tide med et «mentalt skifte», slik at samfunnet ikke overreager hvis smitten øker, sa Paludan til Politiken torsdag.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Blant de vaksinerte er det nesten full beskyttelse mot alvorlig sykdom. På grunn av dette skal vi begynne et mentalt skifte, slik at vi begynner å betrakte corona som noe som minner om influensasmitte. Dette skal fortsatt tas alvorlig, men vi skal ikke overreagere med massive nedstenginger.

- Jeg mener at det ikke skal være noen restriksjoner for vaksinerte og for barn. For ikke-vaksinerte kan det fortsatt være snakk om noen restriksjoner.

VIL HA ENDRING: - Jeg sier ikke at vi bare skal slippe smitten løs, men at vi skal nærme oss en håndtering som det vi ser ved utbrudd av influensa, sier professor Søren Riis Paludan. Foto: Privat
VIL HA ENDRING: - Jeg sier ikke at vi bare skal slippe smitten løs, men at vi skal nærme oss en håndtering som det vi ser ved utbrudd av influensa, sier professor Søren Riis Paludan. Foto: Privat Vis mer

- Fundamental forskjell

I Danmark har rundt 73 prosent av befolkningen nå fått første vaksinedose, og 57 prosent regnes som fullvaksinerte. For Norge er andelen henholdsvis 69 og 36 prosent.

- Det er en fundamental forskjell på hvor mye sykdom et virus kan forårsake i en befolkning uten immunitet og en befolkning hvor nesten alle sårbare er vaksinerte, sier Paludan.

- Jeg sier ikke at vi bare skal slippe smitten løs, men at vi skal nærme oss en håndtering som det vi ser ved utbrudd av influensa.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Han understreker at å gå over til denne håndteringen forutsetter at det opprettholdes god immunitet mot viruset i befolkningen - altså at folk lar seg vaksinere og at vaksinene virker.

- Hvordan vurderer du faren for nye og mer alvorlige mutasjoner enn for eksempel deltavarianten, dersom vi slipper smitten løs?

- Den oppfatter jeg som meget liten. Det vil komme nye varianter, sikkert også noen som er mer smittsomme og/eller gir litt lavere immunitet, men jeg finner det ikke sannsynlig at det vil komme varianter som i alvorlig grad svekker effekten av vaksinene.

- Hvordan ser du for deg at høsten og vinteren vil bli i Danmark og Norge?

- Det vil komme mer smitte, men ikke alarmerende økninger i innleggelser og dødsfall, mener Paludan.

Vil ha kontroll litt til

Når immuniteten i den norske befolkningen blir høyere i september/oktober som følge av vaksinering, vil vi sannsynligvis kunne leve veldig normalt, selv om det kommer perioder med økt smitte innimellom, tror assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

MER NORMAL HØST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har, til tross for smitteøkningen, troa på en mer normal høst. Foto: Berit Roald / NTB
MER NORMAL HØST: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har, til tross for smitteøkningen, troa på en mer normal høst. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Han mener det for tidlig å se på coronaviruset som et influensavirus.

- Om det tilkommer sesongvariasjoner i Norge eller ikke i framtida vet ingen ennå. Det avhenger av om vi oppnår reell flokkimmunitet eller ikke. Sannsynligvis vil vi ikke komme dit med det første, siden vi allerede nå ser noe smittespredning blant vaksinerte og tilsiget av smitte utenfra ikke vil stoppe opp. Det hele avhenger mest av hvilken virusvariant vi står igjen med når vaksineringen globalt for en stor del er gjennomført, kanskje i løpet av 2022, sier han og fortsetter:

- Konsekvensene av smitte i en norsk befolkning med høy grad av immunitet vil uansett bli vesentlig mindre enn i dag, nå som bare 36 prosent av befolkningen er fullvaksinert. Mange flere vil bli vaksinert de neste ukene. Derfor er det lurt å beholde kontrollen i noen uker til. Det blir uansett ikke snakk om noen ny total nedstengning de kommende ukene.

- Er det sannsynlig at vi kan slippe smitten løs i løpet av høsten?

- Det er ikke noe mål å slippe smitten løs, men den vil nok fortsette å spre seg blant uvaksinerte i mange år framover, sier Nakstad.

- Er du enig med Paludan i at tida nå er inne for å oppheve restriksjoner for vaksinerte og barn?

- Restriksjoner for vaksinerte og barn er allerede i stor grad opphevet. De fullvaksinerte har ikke lenger noen form for karantene. Også barn vil i høst i større grad bli testet framfor å gå i smittekarantene, slik at skolene skal i størst mulig grad skal kunne drive på grønt nivå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer