– Se på norske menn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvorfor ber du innvandrerfedre skifte bleier?

– Fordi jenter med minoritetsbakgrunn har krav på det samme som norske jenter. Vi har verdens beste menn, ingen andre menn gjør så mye husarbeid og er så mye sammen med barna sine som norske menn. I dag behandler vi

stortingsmeldingen om mannen, og innvandrermenn er en del av meldingen.

– Hvordan vet du at de ikke allerede skifter bleier?

– Mange gjør det i den unge generasjonen innvandrere. Poenget er at vi må få flere kvinner med minoritetsbakgrunn ut i arbeid. Da må vi også snakke om likestilling i hjemmet.

– Er det viktigere at innvandrermenn skifter bleier enn etnisk norske menn?

– Det er like viktig. Regjeringen har innført en pappakvote fordi vi ønsker at menn skal ta mer ansvar hjemme. Det er Frp imot. Vi er for.

– Hvorfor går du inn folk private liv og er så belærende?

– Likestilling er jo ikke at alle skal gjøre det samme, men at man deler på ansvar. Jeg ønsker ikke å være belærende eller å detaljregulere folks liv. Jens Stoltenberg har snakket om likestilling på hjemmebane i årevis. Denne gangen besøker vi en familie der far tar aktivt del i husarbeidet og det blir en mediesak. Forskjellen er bare at jeg har besøkt en familie med innvandrerbakgrunn. Jeg opplever at likestillingsdiskusjonen også rører seg i minoritetsmiljøene, dette er positivt.

– Siv Jensen mener du blander deg utidig inn i hvordan folk oppfører seg i sitt eget kjøkken eller soverom. Hun lurer på når du skal komme hjemme til henne? Og; ja?

– Jeg har ikke tenkt å komme hjem til noen for å kontrollere. Men det viktig å si at likestilling også handler likestilling på hjemmebane. Men her er Siv Jensen enig med den eldre generasjonen av innvandrermenn.

– Det fins vel også mange tradisjonelle etnisk norske menn?

– Vi er kommet langt i forhold til resten av Europa. Det sier noe når den franske justisministeren må tilbake på jobb fem dager etter keisersnitt mens Bård Vegar Solhjell og jeg av og til ber om at sakene vår må komme først – fordi vi må hente i barnehagen. Og da Jens Stoltenberg var leder for Mannsrolleutvalget i -89, oppga 95 prosent at kona tok seg mest av matlaging. Nå sier 48 prosent det samme.

– Hvis regjeringen er så opptatt av likestilling, hvorfor har dere ikke kvittet dere med kontantstøtten og innført gratis kjernetid i barnehagen?

– Vi har innført barnehage for alle og redusert prisene kraftig. I 2002 betalte jeg 4700 kroner for ett barn. I min hjemkommune Ullensaker ville jeg den gang betalt 13 000 til sammen for tre barn. Etter barnehageforliket betalte jeg 5100 for alle tre. Vi skal gradvis avvikle kontantstøtten når vi har andre ordninger på plass som myker opp overgangen mellom fødselspermisjon og arbeid. Det handler om at hverdagen skal henge i hop, så får heller Dagbladet kalle meg

uprinsipiell.

– Bør innvandrermenn ta likestillingssertifikat før de får bli norske statsborgere?

– Nei, men man lærer mer om likestilling på Introduksjonskurs nå enn før. Skal man lykkes i Norge trenger man å lære likestilling i praksis. Ei jente som er oppdratt slik at hun slår blikket ned når en eldre mann snakker til henne, vil for eksempel neppe gjøre så godt på jobbintervjuer.

– Lykkes bare likestilte menn i toppsjiktet i næringslivet for eksempel?

– Også næringslivet opplever nå at for å rekruttere de beste, må de også legge til rette for et familieliv.

– Men er det din oppgave som statsråd å bidra til forenklet gruppetenkning?

– Jeg ønsker å fortelle hva som er best for barnet. For noe år siden var mange innvandrerforeldre skeptiske til svømmeundervisning. Nå har de fleste skjønt at barna trenger svømmeundervisning.

– Man kan få følelsen av at utspillet har til hensikt å vise fram Ap’s

tøffere integreringskrav?

– Nei, det er ikke slik. Jeg var til stede i en debatt på Litteraturhuset og var invitert for å snakke om likestilling. Likestilling er bra både for kvinner og menn. Likestilte par er lykkeligere, vurderer i mindre grad å skilles og får flere barn. Likestilling er gode familieverdier.