MIDDAG: Dette er relativt tidlig ut i middagen. Foto: Imgur
MIDDAG: Dette er relativt tidlig ut i middagen. Foto: ImgurVis mer

Se pytonslangen sluke en hel varan(!)

- Tok litt over fem timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Livet i naturen kan være brutalt, noe denne varanen fikk smertelig erfare.

På bildene kan man se en slange av typen svarthodepyton (Aspidites melanocephalus) som fortærer en varan av en eller annen type. Trolig er det en Goulds varan (Varanus gouldii) eller en  vannvaran (Varanus mertensi), men det er vanskelig å være helt sikker.

- Svarthodepyton er en art  som er svært lett å kjenne igjen, og ingen andre arter det er naturlig å  forveksle den med. Det er som navnet antyder en liten kveleslange, og den er ikke giftig, sier zoolog ved naturhistorisk museum i Oslo, Petter Bøckman, til Dagbladet.

Kveler byttet Selv om den ikke er giftig, er den svært farlig for andre dyr.

STORT GAP: Det er uproblematisk for slangen å svelge et bytte av varanens størrelse. Foto: Imgur
STORT GAP: Det er uproblematisk for slangen å svelge et bytte av varanens størrelse. Foto: Imgur Vis mer

- Svarthodepytonen har to måter å drepe et bytte på. Den kan kvele et bytte ved å rulle seg rundt brystkassa på dyret, for deretter å stramme til hver gang byttet puster ut. Dermed blir det vanskelig å puste og byttet kveles. Den andre måten slangen dreper på er å klemme så hardt at hjertet stopper, sier zoologen.

Bildene er tatt i Nord-Australia forrige uke og ifølge fotografen tok det slangen fem timer å svelge hele varanen.

- Det kan godt stemme. Det er ikke uvanlig at slanger spiser såpass store måltider, men det tar lang tid. Slanger har hverken armer eller bein, og får derfor ikke dratt av kjøttstykker på byttet. Dermed må slangen svelge byttet helt, og det gjøres ved at den øvre og nedre kjeven hektes ut av ledd, sier Bøckman.

Lukter pyton Etter et herremåltid på denne størrelsen tar det lang tid å fordøye maten.

PYTON: Det vil lukte ganske ille når maten kommer ut på andre siden. Derav uttrykket «det lukter pyton». Foto: Imgur
PYTON: Det vil lukte ganske ille når maten kommer ut på andre siden. Derav uttrykket «det lukter pyton». Foto: Imgur Vis mer

- Jeg vil tro at denne slangen ikke vil spise igjen på i hvert fall et halvt år, det var et stort måltid. Men det tar ikke mer enn et par uker før maten kommer ut i andre enden, og da lukter det virkelig vondt. Derav uttrykket «det lukter pyton» sier zoologen.

Det er ingen grunn for oss mennesker å bli urolige dersom man skulle møte på en svarthodepyton.

- Den er ikke farlig for oss mennesker, i hvert fall ikke for voksne. Det har vært noen ytterst få tilfeller hvor mennesker har blitt spist av større slanger som anakondaer, men det har da vært snakk om «små voksne». Slanger generelt ser på mennesker som farlige rovdyr, og vil derfor ikke prøve å spise oss, sier Bøckman og legger til:

NESTEN FERDIG: Her stikker bare litt av halen til offeret ut. Foto: Imgur
NESTEN FERDIG: Her stikker bare litt av halen til offeret ut. Foto: Imgur Vis mer

- Men det hender rett som det er at mennesker blir skadd og drept av giftslanger, sier han.

NAM NAM: Her er slangen god og mett. Sannsynligvis har slangen nå slått seg til ro under en stein eller i en hule for å fordøye maten. Prosessen kan ta så lang tid som seks måneder. Foto: Imgur
NAM NAM: Her er slangen god og mett. Sannsynligvis har slangen nå slått seg til ro under en stein eller i en hule for å fordøye maten. Prosessen kan ta så lang tid som seks måneder. Foto: Imgur Vis mer