Se raneren skyte, før de stikker fra stedet

- Jeg så at det kom ut en mann med en kalasjnikov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var flere vitner til det brutale ranet av en gullsmedforretning på Grønland i Oslo i formiddag. Et av dem var Mohanand, som også filmet en video som viser de godt tildekkede ranerne. Du kan se den dramatiske videoen øverst i denne saken.

- Jeg satt i bilen og venta på kona mi. Så hørte jeg at det skjedde noe, og så Audien som stod i gata. Da så jeg at det kom ut en mann med en kalasjnikov, sier Mohanand til Dagbladet.

Ble redd De fire ranerne hadde på seg tjukke jakker og skjerf foran ansiktet. De gikk rolig ut av gullsmeden og satte seg i Audien som sto utenfor.

- En av dem skjøt i lufta. Jeg ble redd, og tenkte at jeg måtte gjemme meg. Så kjørte de vekk. Det gikk fort. Jeg hørte skuddet, men jeg så ikke hvor de skjøt, sier han.

Et annet vitne så dette:

- Jeg så det sto en Audi parkert midt i veien. Plutselig kom det en mann ut av butikken. Han kastet to bager inn i en bil, og så skjøt han opp i lufta med et automatvåpen, for å få folk unna. Det virket godt planlagt, sier et annet vitne.

Overvåkningsvideo Smykkeforretningen selv skal ha svært gode videopptak av hele ranet, som skal ha vært over på to minutter.

En person som har sett de svært dramatiske bildene forteller til Dagbladet at alle ranerne var maskerte og kledd i like klær med reflekskanter som kunne minne om vekteruniformer.

Politiet har imidlertid opplyst at ranerne hadde klær med striper over brystet og ermene. Politiet gikk ved 12.55-tida ut med følgende beskrivelse av ranerne:

- I forbindelse med med gullsmedranet søker politiet etter følgende gjerningsmenn: Fire unge menn, iført olabukser og grå jakke med grå stripe over brystet/og ermet. En med grønne sko, en med svarte sko med hvit S på siden og hvit såle, sort ryggsekk med hvitt på. Finlandshetter eller dykkermaske. Røde hansker.

Brutale Inne i butikken framsto ranerne svært brutale, får Dagbladet opplyst - de truet betjeningen med våpen, knuste så mange glassmontre de klarte og fylte flere bager med gull og andre smykker. En person i betjeningen skal ha blitt slått med en metallstang som stammet fra de knuste montrene - men dette skal ikke ha resultert i alvorlige skader.

- Ingen personer ble skadd, sier operasjonsleder Asbjørn Hausvik.

Mannen med automatvåpenet skal ha skutt to skudd i lufta utendørs i Grønlandsleiret for å skremme bort folk, blant andre en vekter som kom løpende.

Ranerne flyktet i en Audi A3, som så ble satt fyr på ved Lakkegata skole, bare et par minutters kjøring unna.

Dagbladet får opplyst at politiet fra øyenvitner i Heimdalsgata har fått mobilbilder som viser at den svarte svenskregistrerte Audien trolig hadde blitt dynket i bensin fra en kanne og satt fyr på, før den ble overtent på sekunder.

Umiddelbart etter ranet sperret politiet av inn- og utfartsårene til Oslo, men de sperringene er nå borte.