Se roverens første 3D-bilder fra Mars

Nye fotografier fra «Curiosity».

MARS I 3D: NASAs nye Mars-rover «Curiosity», som landet mandag morgen, har tatt sine første 3D-bilder fra innsiden av Gale-krateret. Her vises fjellet Aeolis Mons, hvor det bilstore fartøyet skal bruke to år på å forske rundt. Foto: EUTERS/NASA/JPL-Caltech/NTB Scanpix
MARS I 3D: NASAs nye Mars-rover «Curiosity», som landet mandag morgen, har tatt sine første 3D-bilder fra innsiden av Gale-krateret. Her vises fjellet Aeolis Mons, hvor det bilstore fartøyet skal bruke to år på å forske rundt. Foto: EUTERS/NASA/JPL-Caltech/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mars-roveren «Curiosity» har hele 17 kameraer om bord, og åpner øynene litt mer for hver dag som går, etter den risikable, men vellykkede landingen mandag morgen.

Roveren skal bruke minst to år på å rulle rundt på Mars, «zappe» jordprøver med laser, bore og sniffe rundt etter mulige spor av liv. Men for å greie dette, må den se godt og gi operatørene på jorda et klart bilde av overflaten og hindringer i veien.

Den bilstore sekshjulingen har flere par navigasjonskameraer, både foran og bak, hvor linsene ligger ved siden av hver andre. De tar derfor to bilder av det samme motivet, men fra litt forskjellig vinkel - akkurat som øynene dine.

Dette kan kombineres til ett tredimensjonalt bilde, en såkalt anaglyf, hvor det venstre bildet vises i røde farger, og det andre i cyan. For å se 3D-effekten trengs et par briller hvor glassene er farget tilsvarende (et typisk bilag i Donald-blader gjennom årene). 

Roveren har også sendt tilbake det første fargebildet fra landingsstedet, like ved fjellet Aeolis Mons i Gale-krateret.

Det ble tatt med kameraet Mars Hand Lens Imager (MAHLI), og er åpenbart ikke like spektakulært som fargebilder fra andre sonder og rovere, som velkjente «Spirit» og «Opportunity» (som forøvrig også tok 3D-bilder).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer