SMIL OG VÆR GLAD: USAs president Barack Obama (t.v) er sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h) like etter landing i Tel Aviv i formiddag. Da Obama ble president i 2009, varslet han at et mål var å få i stand en fredssamtale mellom israelerne og palestinerne. Men svært lite har gått som Obama-administarsjonen håpet. I dag landet han i Israel uten fredsforslag av noe slag. Foto: Darren Whiteside / Reuters / Scanpix
SMIL OG VÆR GLAD: USAs president Barack Obama (t.v) er sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.h) like etter landing i Tel Aviv i formiddag. Da Obama ble president i 2009, varslet han at et mål var å få i stand en fredssamtale mellom israelerne og palestinerne. Men svært lite har gått som Obama-administarsjonen håpet. I dag landet han i Israel uten fredsforslag av noe slag. Foto: Darren Whiteside / Reuters / ScanpixVis mer

- Se, så gode venner vi er

Barack Obama og Israels Benjamin Netanyahu skal vise omverden at de er vel forlikt. Til tross for et svært anstrengt forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang siden Barack Obama ble president i USA i 2009, besøker han i dag Israel, landet amerikanerne støtter i tykt og tynt. Det er historien om «En varslet bomtur», som Jan-Erik Smilden skriver på kommentarplass i dagens papirutgave av Dagbladet.

Noe av det første Obama gjorde da han ble president, var å varsle at han ønsket å skape fred mellom israelerne og palestinerne. Men siden den gangen har situasjonen mellom de tre partene bare blitt dårligere.

Når Obama landet i Tel Aviv i dag, vet han at bare ti prosent av israelerne støtter ham. 19 prosent er negative, mens 17 prosent har et svært negativt syn på verdens mektigste mann.

Sjarmør-besøk Men Obama har ikke gitt fullstendig opp, og skal under besøket forsøke å sjarmere den israelske befolkningen, ifølge enkelte av hans medarbeidere. I formiddag landet Obama og hans Air Force One på Ben Gurion flyplass, like utenfor Tel Aviv.

- Flott å se dere, fantastisk å være her, sier Obama like etter landing, melder den israelske avisa Ha'aretz, som har egen livedekning under president-besøket.

Obama starter talen sin med et par gloser på hebraisk: «Det er godt å være i Israel igjen», sier han. Og fortsetter:

PROTEST-BÅL:  Palestinere i Gaza brant i dag amerikanske flagg og spøkelsesdukker, som skulle representere israelske soldater, for å vise sin motstand til det pågående Obama-besøket. Palestinerne hadde stor tiltro til at Obama var mannen som skulle gi dem fred med israelerne, men har nå mistet håpet om en snarlig avtale med israelerne. Foto: Mohammed Salem /Reuters / Scanpix
PROTEST-BÅL: Palestinere i Gaza brant i dag amerikanske flagg og spøkelsesdukker, som skulle representere israelske soldater, for å vise sin motstand til det pågående Obama-besøket. Palestinerne hadde stor tiltro til at Obama var mannen som skulle gi dem fred med israelerne, men har nå mistet håpet om en snarlig avtale med israelerne. Foto: Mohammed Salem /Reuters / Scanpix Vis mer

- Vi står sammen fordi vi deler en felles historie, vi er patrioter som er bestemt på å være frie mennesker i våre liv.

Netanyahu takker Obama for å «stå ved Israel i denne tida med historisk endring» i Midtøsten, og at han ser fram til å jobbe med Obama de neste fire årene.

Evig troskap Obama forteller også at USAs engasjement i forhold til Israel og landets sikkerhet er «rock solid», og at fred må komme til det hellige land.

Under det tre dager lange besøket i regionen håper Obama å bedre sitt forhold med både israelerne og palestinerne. Men forventningene hos både israelere og palestinere er lave.

- Jeg ser besøket som en mulighet for å bekrefte det ubrytelige båndet mellom vår nasjoner, til å understreke Amerikas engasjement for å trygge Israel og for å snakke direkte til det israelske folket og deres naboer, sier han under velkomstseremonien på flyplassen.

Han fortsetter: «Og jeg erklærer at våre allianse er evig», ifølge Al Jazeera.

- Vinn israelernes hjerter «Den amerikanske presidenten har mistet israelerne et par ganger. Den første gangen var da han snakket i Kairo, der han henvendte seg til den muslimske verden, uten å komme til Jerusalem for å tilby sin hånd til den jødiske staten. Den andre gangen var da han krevde at Israel måtte slutte å bygge bosetninger uten å gi paralelle krav til palestinerne. Den tredje gangen han mistet dem, var da han brukte tid på å forstå den alvorlige iranske trussel», sier den israelske kommentatoren Ari Shavit i Ha'aretz.

VI HAR EN «DRAM»:  En israelsk soldat prøver å fjerne en gruppe palestinske og internasjonale demonstranter i den okkuperte byen Hebron på Vestbredden i formiddag. På en plakat skriver demontrantene om sin drøm - eller «dram», som de skriver: En slutt på apartheid-en i Hebron, der over 100.000 palestinerne daglig opplever trakassering og angrep fra rundt 700 israelske bosettere. Foto: Hazem Bader / AFP / Scanpix
VI HAR EN «DRAM»: En israelsk soldat prøver å fjerne en gruppe palestinske og internasjonale demonstranter i den okkuperte byen Hebron på Vestbredden i formiddag. På en plakat skriver demontrantene om sin drøm - eller «dram», som de skriver: En slutt på apartheid-en i Hebron, der over 100.000 palestinerne daglig opplever trakassering og angrep fra rundt 700 israelske bosettere. Foto: Hazem Bader / AFP / Scanpix Vis mer

Shavit råder nå Obama til å vinne tilbake israelernes hjerter.

Mislikt av palestinerne, også Da Obama ble valgt til president, var palestinerne ekstremt håpefulle. De trodde og drømte om amerikansk administrasjon som satte tøffere krav til Israel. Slik har det ikke blitt, og Israel har bygget nye og ulovlige bosettinger på Vestbredden i full fart de siste fire årene.

Da Obama landet i Tel Aviv, svarte derfor palestinere i Gaza med å brenne det amerikanske flagget. Også en rekke steder på Vestbredden viste folk sin motstand mot Obama, som skal besøke Vestbredden fredag.

IKKE VELKOMMEN:  Slektninger av palestinske fanger i israelske fengsel holder oppe portrettene av sine savnede - og av Obama: Ditt besøk er ikke velkomment, er beskjeden. Mahmud Hams / AFP / Scanpix
IKKE VELKOMMEN: Slektninger av palestinske fanger i israelske fengsel holder oppe portrettene av sine savnede - og av Obama: Ditt besøk er ikke velkomment, er beskjeden. Mahmud Hams / AFP / Scanpix Vis mer