Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se, så like de er!

IT-Fornebu og skytefeltsaken er de to ferskeste eksemplene på store og omstridte politiske saker hvor Thorbjørn Jaglands Ap og Carl I. Hagens Frp er skjønt enige. Men partiene, som Jagland hevder er hovedmotstanderne i norsk politikk, har funnet hverandre også i en rekke andre viktige saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helse- og sosialpolitikken

  • Oppsøkende genetisk veiledning:

Det handler om muligheten til å foreta genetisk kartlegging av andre familiemedlemmer ved sykdom eller sykdomsdisposisjon hos ett familiemedlem. Ap og Frp åpnet for at det kan foretas blodprøvetesting og undersøkelser av andre i familien uten den disponertes samtykke. Verken Høyre, regjeringspartiene eller SV ønsket å åpne for dette, siden det reiser en rekke prinsipielle spørsmål knyttet til etikk, personlig integritet, ressursbruk og til tillitsforholdet mellom pasient og behandlingsapparat.

  • Bruk av metadon:

Frp ved sosialpolitisk talsmann John I. Alvheim har vært forkjemper for å opprette et landsomfattende og veletablert tilbud om metadon til narkomane. Dagen før Alvheim igjen tok til orde for et utvidet metadontilbud i Stortinget i februar, gikk Ap ved Gunhild Øyangen inn for det samme.

  • I sosialpolitikken er det flere eksempler på at Frp og Høyre har lansert forslag som Ap først har gått imot, men siden har sluttet seg til. Det gjelder blant annet spørsmålet om innsatsstyrt finansiering og fritt sykehusvalg.

Kriminalpolitikken

  • Navn og bilde på mistenkte i straffesaker:

Et flertall av Ap og Frp ber regjeringen fremme et lovforslag med sikte på å hindre at navn og bilde av mistenkte i straffesaker blir offentliggjort, og at man i samme forbindelse vurderer hensynet til vitner.

Høyre/Frp og Ap

Utvider man saksfeltet til å omfatte Høyre, og ser på hvor de tre partiene utgjør selve storkoalisjonen, kommer Frp's og Ap's enighet fram også i følgende saker:

  • EU-sakene:

Schengen- og veterinæravtalen.

  • I store miljø- og energisaker:

De går inn for gasskraftverk og er enige om tempoet i olje- og gassutvinningen.

  • Diverse budsjettforslag:

Ap støttet Høyre og Frp mot økt elavgift, mot økt COæ-2å-avgift, mot økt avgift på fyringsolje og mot økt kapitalbeskatning.

  • Ap og Frp utgjør sammen med Høyre flertall for markedsstyrt studielånsrente .
  • Når det gjelder handlingsplan for rusmidler, finnes flere særmerknader fra Ap, Høyre og Frp, blant annet knyttet til flere polutsalg, mindre inngripen i Vinmonopolets vareutvalg og salg av vin på fly. Også innad i Ap blir dette tolket som en klar liberaliseringstendens.
TO SIDER AV SAMME SAK:</B> På dette bildet har Thorbjørn Jagland og Carl I. Hagen smeltet sammen - akkurat som på mange områder i politikken. Bildet er manipulert.