SE! Så nær var russerne

Russerne avslutter militærøvelsen etter oljerigg-kaoset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En veldig uvanlig militærøvelse i Nordsjøen skapte kaos for norske oljeriggere på sjøen i dag.

Flere helikoptre fra Norsk Helikopter og andre selskaper som fraktet mannskap og forsyninger til plattformer og rigger, var i formiddag i lufta da de helt uventet ble bedt om å snu og returnere til fastlandet. De kunne se russiske jagerfly suse forbi under rotorene sine.

Til tross for at øvelsen foregår i internasjonalt farvann skapte det hodebry i dag og Avinor valgte å stanse all helikoptertrafikk ved Gullfaks og Statfjord.

Et øyenvitne har sendt et bilde (se toppen) til Dagbladet.no som viser hvor nærgående russiske fartøy var i dag. Bildet er av det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov med Gullfaks i bakgrunnen.

Avslutter øvelsen
De russiske krigsskipene som er involvert i militærøvelsen i Nordsjøen, trekker seg ut i løpet av natten og morgendagen. 

-  Via kystvaktfartøyet KV Ålesund har Forsvaret gjort russerne oppmerksom på problemene de skapte, forteller presseoffiser John Inge Øglænd ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåttå til NTB.

Det var både russiske jagerfly og krigsfartøy med i militærøvelsen. 

-  De russiske jagerne har nå avsluttet flygingen, og skipene som er med i øvelsen vil i løpet av natten og morgendagen bevege seg mot Middelhavet, sier Øglænd. som forteller at de vil forsette å følge med på utviklingen.

NÆRGÅENDE ØVELSE: Det er internasjonalt farvann, men arbeiderne på oljeplattformen Gullfaks (i bakgrunnen) fikk seg et spektakulært syn da det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov fløyt forbi i dag. FOTO: Dagbladet.no-tipser
NÆRGÅENDE ØVELSE: Det er internasjonalt farvann, men arbeiderne på oljeplattformen Gullfaks (i bakgrunnen) fikk seg et spektakulært syn da det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov fløyt forbi i dag. FOTO: Dagbladet.no-tipser Vis mer

- Helikopter i lufta igjen i kveld

Dagbladet.no fikk i 16-tida i ettermiddag opplyst at russer-flyvingene var stanset.

- Et norsk kystvaktskip har nettopp vært i kontakt med hangarskipet. Russerne varslet da at de straks avslutter sin flytrafikk for i dag, sier informasjonsdirektør Bjørn Friis i Luftfartstilsynet til Dagbladet.no.

Han opplyser at deler av helikoptertrafikken kan gjenopptas i løpet av kvelden.

Friis bekrefter at Forsvarsdepartementet er koblet inn i saken for å prøve å bedre dialogen med russerne.

- Vi sivile myndighter har ikke noe vi skulle ha sagt i internasjonalt farvann, men sikkerhetsmessig vil vi gjerne at russerne koordinerer litt med oss, sier Friis.

Måtte snu

En person på riggen Transocean Leader forteller at oljearbeiderne der kunne se hangarskipet og jagerflyene på svært nært hold.

SE! Så nær var russerne

- Vi så to jagerfly som fulgte skipet, og det var ikke langt unna. Vi fikk melding om at helikopteret som skulle til oss måtte snu fordi det ikke ville operere i luftrommet så nært jagerflyene, forteller øyenvitnet.

Stein Løken Clason i Avinor har ansvaret for offshore-trafikken ved Stavanger kontrollsentral.

- Fartøyene fra den russiske Nordflåten har nå lagt seg vest av Bergen ved norsk sokkel. I går begynte vi å få meldinger fra norske helikoptre som så jagerfly rundt seg og under seg, noe de ikke er spesielt glade for. De frakter mange passasjerer, sa Carlson til Dagbladet.no tidligere i dag.