Se sjokkbildene norske helse- myndigheter ikke vil kommentere

- Målet vårt er å få barn og unge til ikke å begynne, sier amerikanske helsemyndigheter.

USA ADVARER: Foto: US Deparment of Health and Human Services
USA ADVARER: Foto: US Deparment of Health and Human Services Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En tilsynelatende død mann og en mann som blåser røyk ut av et hull i halsen, er blant de ni ekstreme bildene amerikanske helsemyndigheter nå har bestemt skal få pryde sigarettpakker i USA.

Amerikanske helsemyndigheter håper de sterke bildene skal få færre til å begynne og røyke, og hjelpe flere røykere å slutte.

I et lovforslag som ble vedtatt i November ble den amerikanske tobakksindustrien lagt inn under US food and Drug Administration.
Ifølge den nye loven skal bildene være på alle røykpakker som selges i USA innen september 2012.

Vil stoppe barn fra å begynne Ifølge nyhetsbyrået Reuters presenterte lederen i det amerikanske helsedepartentet, Kathleen Sebelius, de ni utvalgte bildene i Det Hvite Hus tidligere idag.

Nå presenteres de offisielt på en pressekonferanse i Det Hvite hus.

Ifølge nyhetsbyrået vil mer enn 220000 amerikanere bli diagnostisert med lungekreft i 2011. Dette betyr om lag 14 prosent av alle krefttilfeller i landet, ifølge American Cancer Society.

Nesten 157.000 menn og kvinner forventes å dø av lungekreft i USA i år.

Sebelius sier målet med de sterke bildene er å stoppe barn fra å begynne å røyke og hjelpe voksne med å slutte:

- Hvert år prøver 4000 mennesker under 18 år sin første sigarett, og om lag 1000 av disse blir permanente røykerne. Dette er ikke bra for landet vår, sier Sebelius ifølge Reuters.

- Det virkelige målet er få barn og unge til ikke å begynne, sier hun.

Bildeadvarsler også i Norge Også i Norge blir det nå innført bildeadvarsler på røykpakkene. Offisielt skal alle røykpakker som selges i Norge ha bildeadvarsler fra 1. Juli. Men mange steder får man allerede de grufulle bildene over disk også i Norge.

- Dagens tekstadvarsler har vært på tobakkspakkene i seks år, og fra 1. Juli innføres det påbud om bildeadvarsler på alle røykpakker som selges i Norge, forteller avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Hafstad, til Dagbladet.

Hun forteller at minst 30 land har innført eller besluttet å innføre slike advarsler. De norske advarslene er de samme som brukes ellers i Europa. EU-kommisjonen har utarbeidet et bildebibliotek for hvilke bilder som skal benyttes. Helsedirektoratet har gitt anbefalinger om hvilke av disse bildene som skal brukes i Norge.

Vil ikke kommentere de amerikanske bildene - Hvordan har dere valgt ut disse bildene?

- De fjorten bildene som skal brukes på tobakkspakker i Norge er valgt fordi disse vil ha best effekt i forhold til at folk ikke starter å røyke og at folk som røyker stumper røyken. Forskningen viser at advarsler med sterke sjokkerende meldinger ser ut til å påvirke folks holdninger og til en viss grad adferd, og det viser seg at advarslene er effektive i alle målgrupper enten man røyker eller ikke, forteller Hafstad.

- Hvordan vil disse bildene påvirke tobakksalget?

- I Helsedirektoratet kjenner vi ikke til hvorvidt det er gjort spesifikke undersøkelser i forhold til salg, sier Hafstad.

- Hva synes du om de bildene som amerikanske helsemyndigheter har valgt å bruke?

- Vi ønsker ikke å kommentere bildebruken til amerikanske helsemyndigheter, vi forholder oss til det europeiske regelverket, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anne Hafstad.

NORGE ADVARER: Foto: Helsedirektoratet
NORGE ADVARER: Foto: Helsedirektoratet Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer