Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se Solfrid (80) rappe om norsk eldreomsorg: - Æ bli forbanna

Sprek oldemor vil gi politikerne en vekker. 

RAPDRONNING: Solfrid Grande (80) fra Ytterøy i Nord-Trøndelag, har funnet en måte å få ut frustrasjon over Norges eldreomsorg. På eget initiativ, med et ønske om å lage en rap, kontaktet hun produsent Frank Scott. Video: Vision Media UB / Frank Scott Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 80 år gamle Solfrid Grande fra Ytterøy i Levanger har lenge bekymret seg over forholdene for eldre i «verdens rikeste land».

Nå vil den spreke oldemoren gi politikerne en vekker med en selvlaget rap.

–Jeg tenkte hvis ei gammel dame kom og rappet, så ville folk kanskje våkne litt og høre etter, sier 80-åringen til lokalavisa Innherred, som først omtalte saken.

I rappen, som er laget i samarbeid med musiker Frank Scott, snakkesynger hun på klingende nordtrøndersk om politikerne som «bader seg i olje og penger» mens eldre mennesker lever under uverdige forhold.

«Når dem som styre herre landet her kan setti å sei, at det e itjnå dæm kan gjør, men at dem e fryktelig lei, at dæm kan lætt en gammal stakkar ligg å råtne i ei sæng, og så sitt dæm der å bade sæ i olje og pæng», er blant strofene hun synger i rappen.

Tok kontakt med musiker

Verselinja «Æ bli forbanna når æ høre derre» er gjennomgående i hele sangen.

- Jeg hadde egentlig tenkt på det ei god stund, men måtte ta litt mot til meg, forklarer 80-åringen til Dagbladet.

Hun tok selv kontakt med musiker Frank Scott, og foret ham med stikkord til sangen.

Ungdommer fra en lokal videregående skole hjalp til ved å lage musikkvideo til låta, for å hjelpe 80-åringen med å spre budskapet sitt.

- Jeg håper at det kan få dem som styrer og steller til å tenke seg om, og til å tenke over om de vil komme i samme situasjon som det noen eldre nå er i, sier 80-åringen til Dagbladet.

- Sliter seg ut

Hun har selv besøkt flere helsetun og aldershjem, og beskriver en situasjon hvor pleiere gjør sitt ytterste for å gi de gamle en verdig omsorg, men mangler ressurser.

- De sliter seg mer eller mindre ut, fordi det er for lite bemanning og sånn, og det synes jeg er forferdelig. Det er tross alt vi som er litt oppi årene som har ordna det slik at den yngre generasjonen skal få det bedre enn det vi hadde, sier hun.

Selv bor hun hjemme, og den spenstige oldemora har ingen planer om å flytte på aldershjem selv.

Samtidig vet hun at ikke alle er like heldige - og at mange ikke har nær familie rundt seg, slik hun har.

- Jeg har tenkt mye på at det, at det ikke er alle som har det så godt som jeg, sier 80-åringen, som fyller 81 år neste uke.

En av Grandes mange barnebarn er stortingsrepresentanten Arild Grande, som representerer Arbeiderpartiet for Nord-Trøndelag.

Han forteller at bestemora holdt ikke fortalte noe om låta til familien på forhånd.

- Det kom som en stor overraskelse, og vi er både dypt imponert og veldig stolt. Jeg er vant til at bestemor kommer med klare meldinger og at hun har et stort hjerte for mennesker rundt seg. Det er også lett å bli opprørt over ting man ser i avisa eller hører om, men å ta det derfra til å faktisk lage en rap om det, synes jeg er veldig kult. Så håper vi at flest mulig får med seg budskapet hennes, for det er viktig, sier stortingsrepresentanten til Dagbladet.