Se Statkraft-sjefens gullkantete avtale

«Lederlønnspolitikken er i dag endret, og nye slike avtaler vil ikke bli inngått», skriver regjeringen.

GOD AVTALE: «Lederlønnspolitikken er i dag endret, og nye slike avtaler vil ikke bli inngått», skriver Næringsdepartementet om avtalen til Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIX
GOD AVTALE: «Lederlønnspolitikken er i dag endret, og nye slike avtaler vil ikke bli inngått», skriver Næringsdepartementet om avtalen til Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Konsernsjef i Statkraft, Christian Rynning-Tønnesen (54), har en særdeles gullkantet ansettelsesavtale.

Ikke nok med at han fikk nær 4,3 millioner kroner i fastlønn i 2012.

Annen godtgjørelse utgjorde 165 000 kroner, og pensjonskostnaden var kr 2 479 000.

Norge har altså ikke tilsvarende regelverk som Belgia, hvor sjefen i statseide selskaper ikke har lov til å tjene mer enn statsministeren.

Spesialavtale
Konsernsjefen har en pensjonsalder på 67 år med en pensjonsytelse på 66 prosent av årslønna ved full opptjeningstid på 30 år.

Etter at Christian Rynning-Tønnesen fyller 62 år, har han en egen avtale angående «stillingsendring».

«Avtalen innebærer at det på ethvert tidspunkt etter fylte 62 år foreligger en gjensidig rett for vedkommende eller selskapet til å be om, eller bli bedt om, å fratre konsernsjefstillingen uten nærmere begrunnelse. Gjør en av partene denne retten gjeldende, skal vedkommende tilbys en annen stilling med en lønn på 75 pst. av konsernsjeflønnen - og en arbeidstid på inntil 50 pst. fram til avtalt pensjonsalder», står det i Næringsdepartementets budsjett for 2014.

Les hele budsjettet til Næringsdepartementet her (side 209 omhandeler Statkraft)!

«Lederlønnspolitikken er i dag endret, og nye slike avtaler vil ikke bli inngått», skriver Næringsdepartementet videre. Konsernsjefens gullkantede avtale ble inngått i 2009, før Rynning-Tønnesen tiltrådte som konsernsjef i Statkraft i 2010.

- Lønna ikke spesielt høy
Styreleder Olav Fjell i Statkraft forsvarer konsernsjefens ansettelsesavtale.

- Det er en avtale som reflekterer at man kan be ham om å gå av, men fortsette i selskapet ved fylte 62 år. Det har vært veldig fokus på pensjonsavtaler etter den tid, og slike avtaler gjøres ikke lenger. Men det var ikke så veldig uvanlig for noen få år siden, sier Olav Fjell til Dagbladet.

Styrelederen mener avtalen kan forsvares gjennom denne «nedtrappingen» og at pensjonsavtalen forutsetter lang opptjeningstid. Fjell viser til at Rynning-Tønnesen må ha full opptjeningstid på 30 år i selskapet for at pensjonsavtalen skal slå inn for fullt, noe han faktisk ligger an til å kunne klare.

- Ja, han har en god pensjonsavtale, men ser man på lønn og samlede godtgjørelser hos ledere i andre energiselskaper, er ikke lønna hans spesielt høy, sier Olav Fjell.

FORSVARER AVTALEN: Styreleder Olav Fjell i Statkraft forsvarer konsernsjef Christian Rynning-Tønnesens gode vilkår. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FORSVARER AVTALEN: Styreleder Olav Fjell i Statkraft forsvarer konsernsjef Christian Rynning-Tønnesens gode vilkår. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer