Se steinansiktet som skal passe på AP-toppene

Den myndige landsmoderen er plassert på sokkel. Hun håper AP-toppene tenker på historien når de går forbi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): Gro Harlem Brundtland er en av politikkens kvinnepionerer. Hun ble landets første kvinnelige statsminister, og har preget Norge i så stor grad at hun har fått tilnavnet landsmoderen.

Nå er hun plassert ved siden av landsfaderen Einar Gerhardsen ved inngangen til Arbeiderpartiets sentralstyre.

Partileder Jens Stoltenberg tok initiativ til bysten i forbindelse med Brundtlands 70-årsdag for tre år siden.

- Det har aldri vært noen fare for at vi skulle glemme deg, men nå får vi se deg hver eneste dag, sa Jens Stoltenberg da bysten ble avduket.

- Er blitt gammel - Det er rart, men det er først og fremst fordi jeg skjønner hvor gammel jeg er blitt. Men det skjønte jeg først og fremst da Jens annonserte det, da skjønte jeg hvor gammel jeg var blitt. Så jeg har vendt meg til det nå, og nå er det i grunn bare hyggelig, sier Brundtland selv.

Og når den myndige landsmoderen nå står vakt utenfor sentralstyrerommet, er det ikke til å komme unna at AP-toppene legger merke til henne på vei inn til viktige møter.

Hva Gro håper bysten vil minne Jens og co. om kan du se i videoen over.

Først i Norden Gro Harlem Brundtland var statsminister i Norge i over ti år, fordelt på tre runder fra 1981 til 1996. Hun var da Nordens første kvinnelige statsminister, skriver NTB.
Hun ledet Arbeiderpartiet fra 1981 til 1992, hun ble omtalt som hele verdens miljøvernminister da hun ledet FNs første klimapanel, og hun fikk tilnavnet landsmoderen da hun trakk seg ut av norsk politikk mer enn tjue år etter at hun tiltrådde som miljøvernminister.

Bysten av Gro er laget av skulptøren Kirsten Kokkin (60).