Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se sykehusklovnenes rørende møte med Vanessa (2)

Gjøglerne lyser opp vonde dager for de yngste sykehuspasientene. Nå vil Ap sikre tilbudet økonomisk.

KLOVNER: Skikkelige klovner driver ikke med skremming, de besøker syke barn på sykehuset og lyser opp en ellers trist hverdag. Dagbladet var med da barn på Rikshospitalet fikk besøk av «Bare Babette» og «Triumf Rett Fram» eller Elisabeth Helland Larsen og Line Møller-Christensen som de også heter. Video: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykehusklovnene nyter ikke godt av offentlig finansiering.

- I dag finansieres vi utelukkende med penger fra faste næringslivsamarbeidspartnere, søknads- og gavemidler, samt at vi mottar noe fra sykehusenes gaveprogram. Vi drømmer om større økonomisk forutsigbarhet, sier Kristin Zachariassen, daglig leder av Sykehusklovnene.

Hun ser for seg en delingsøkonomi mellom stat og det private næringsliv.

Vanessas jubel

Lille Vanessa Nielsen (2) fra Fredrikstad har til tross for sin unge alder vært innlagt flere uker for utredning etter epileptiske anfall.

- Vanessa har vært heldig å fått møte sykehusklovnene flere ganger, Jubelen er stor hver gang. Klovnene muntrer henne opp og gjør det lettere for oss rundt, sier mamma Linda Marie Eriksen.

11 sykehus

På barneavdelingene til 11 av landets sykehus hadde 30 profesjonelle skuespillere i klovnekostyme 10.000 møter med unge pasienter i fjor. Og enda flere i år.

- Vi får entydige tilbakemeldinger på at Sykehusklovnene beriker livet til barna, sier Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson.

Fast tilbud

Nå går han sammen med partiets nestleder Hadia Tajik i bresjen for å sikre driften for Sykehusklovnene.

- Det bør etableres et fast tilbud på barneavdelingene på alle sykehus av en viss størrelse over hele landet. I samarbeid med private givere og stiftelser bør sykehusenes eier, Stortinget, stille opp med en skjerv penger hvert år for at Sykehusklovnene har en forutsigbar drift, sier Micaelsen.

SIKRE DRIFTEN: Ap's Torgeir Micaelsen og Hadia Tajik vil sørge for offentlig støtte til Sykehusklovnene, her representert ved Vibeke Lie (t.v.) og Kristin Hestad.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SIKRE DRIFTEN: Ap's Torgeir Micaelsen og Hadia Tajik vil sørge for offentlig støtte til Sykehusklovnene, her representert ved Vibeke Lie (t.v.) og Kristin Hestad. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Latter og farge

Hadia Tajik understreker viktigheten av klovnenes arbeid.

- Her får vi mye glede for pengene. Sykehusklovnene skaper latter og farge i livene til barn på sykehus. Det koster så lite, sier Hadia Tajik.

Arbeiderpartiet vil legge penger på bordet til Sykehusklovnene, og går inn for at drift av denne type tilbud og tilsvarende, skrives inn i oppdragsdokumentene til helseforetakene.

- For ganske små midler kan vi gjøre verden mye lettere for mange barn som er innlagt på sykehus, sier Torgeir Micaelsen og Hadia Tajik.

Genuine møter

Vibeke Lie, fungerende kunstnerisk leder for Sykehusklovnene, synes jobben er fantastisk.

- Vi opplever genuine møter med unger som er i en vanskelig situasjon. Å forlate et rom der det bobler av latter, der vi har klart å gjøre noe med stemningen, er utrolig fint å få være med på, sier Vibeke Lie.

Fikk avslag

Sykehusklovnene har i 2016 et driftsbudsjett på 13 millioner kroner. Helsedirektoratet avslo 8. august Sykehusklovnenes søknad om en bevilgning på seks millioner kroner. Avslaget ble begrunnet med at det er utenfor direktoratets ansvarsområde.

«Dette ansvarsområdet tillegger de regionale helseforetakene og det enkelte helseforetak», skriver Helsedirektoratet.

52.000 underskrifter

- Svaret kom etter at vi overleverte 52.000 underskrifter til helseminister Bent Høie på Løvebakken på forsommeren. Underskriftskampanjen til støtte for Sykehusklovnene var igangsatt av en pårørende mor som mistet sønnen sin for noen år tilbake, forteller Kristin Zachariassen.

Og legger til:

- Vi håper at sykehusene signaliserer tydeligere at de ønsker oss som et fast tilbud til barn som er innlagt på sykehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!