Se torsken

- Oppdrettsfisk kan bli en større nasjonalskatt for Norge enn oljen. Dette sier fiskeforsker Elin Kjørsvik og viser fram norsk oppdretts framtidige stjerne: Torsken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Snart kommer fisk og havbruk til å sette sitt solide preg på bybildet i Trondheim:

 • I dagene 4.- 7. august arrangeres Europas største akvakulturkonferanse med 400 deltakere fra over 40 land. Det er en viktig møteplass for folk fra forskning og næring, med presentasjon av siste nytt i forskningsresultater.
 • I perioden 7.- 10. august avvikles Aqua Nor 2001, som er verdens største akvakulturmesse og det fremste møtested for alle som har tilknytning til fiskeoppdrett.

  - Dette er fantastisk spennende for oss. Vi gleder oss som unger til disse dagene, sier Elin Kjørsvik som til daglig er førsteamanuensis ved NTNU og leder ved Brattøra forskningssenter. Men akkurat nå mest opptatt av sin rolle som leder av programkomiteen for konferansen Aquaculture Europe 2001.

  Dette er Aqua Nor

  TRONDHEIM (Dagbladet): Akvakulturmessen Aqua Nor arrangeres for 12. gang siden 1979, og er i år større en noen gang. Cirka 300 utstillere fra 19 land skal boltre seg på et bruttoareal på 16000 kvadratmeter i og rundt Nidarøhallene.

  Den offisielle åpningen blir foretatt av kronprins Haakon - og Chile er for første gang representert på messen med fiskeriministeren og en stor delegasjon utstillere.

  Messen er en uhyre viktig møteplass for alle som har noe med akvakultur å gjøre. Her både gir og skaffer de seg viktig informasjon.

  Trondheim tjener også godt på at byen står i fiskens tegn disse augustdagene: Man regner med at de besøkende vil legge igjen cirka 100 millioner kroner.

  Matvaresikkerhet


  Tema for årets konferanse er «Nye arter og ny teknologi», med fokus på det høyaktuelle emnet matvaresikkerhet og sikkerhet i produksjonen.

  - Det er en forutsetning for å klare seg i markedet at produktene er sikre og at de blir oppfattet som sikre av forbrukerne, sier Kjørsvik.

  Hun er opptatt av de enorme verdier akvakulturen representerer, og viser til at det er verdens største vekstnæring. Allerede i dag kommer over 30% av den fisken vi spiser på verdensbasis fra oppdrett.

  Norges skattkammer


  - Dette representerer større inntekter enn folk er klar over. Havet er jo Norges skattkammer, men vi har gjort oss altfor liten nytte av det. Hvis vi øker satsingen på akvakultur og utnyttelsen av biologiske ressurser, kan vi få nasjonale inntekter som er høyere enn oljeinntektene, sier Kjørsvik.

  Hun er opprørt over at politikerne ikke ser viktigheten av grunnforskning og at det i akvakulturen ligger verdier som både kan betale eldrebølgen og andre eventuelle framtidige problemer.

  Nye arter


  Ikke alle fiskearter egner seg for oppdrett. Man er avhengig av at det er et marked for fisken og at den lar seg produsere.

  - Vi var heldige som startet med laks, for det er antakelig en av de letteste artene å produsere. Laksen er i motsetning til mange andre arter veldig godt utviklet når den klekkes.

  - Hvilke nye arter kan vi vente oss i norsk oppdrett?

  - Torsk er det særlig stor interesse for nå. Foreløpig tjener man ikke mye penger på torskeoppdrett. Produksjonen må forbedres for at det skal bli kommersielt interessant, men man regner med at det i framtida vil bli mangfoldige tonn oppdrettstorsk på verdensbasis.

  - Betyr det at torsken kan få hovedrollen i norsk oppdrett?

  - Den rollen vil nok i lang tid være forbeholdt laksen, men om noen år vil vi produsere mange millioner torskeyngel i Norge, sier Kjørsvik.

  Kveite er også på full fart inn som kommersiell art i norsk oppdrett. Ved NTNUs forskningssenter på Brattøra i Trondheim forskes det dessuten mye på blåskjell.

  - Vi håper at Norge kan bli Europas største produsent av blåskjell i framtida, sier Elin Kjørsvik.

<B>GLAD I FISK:</B> Elin Kjørsvik er ikke bare glad i å spise fisk. Hun synes det er artig å forske på den også.