Se uværet som herjet da Berserk forsvant

- Det var et helt ekstremt uvær den dagen, med vind helt opp mot 80 knop. Se den unike bildeserien her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22. februar 2011 mottok Hovedredningssentralen Nord-Norge melding om at en nødpeiler hadde blitt utløst. Båten ble identifisert å være «Berserk». Nødsignalet varte i om lag én time og et kvarter. Så ble det stille.

Jarle Andhøy har nå lagt ut på en ekspedisjon for å finne svar på hva som skjedde forut for at «Berserk» ble meldt savnet. Mannskapet var varslet om at det var meldt et ekstremt uvær i området. Likevel valgte de å forlate en trygg havn.

Dagbladet har fått tilgang til en bildeserie satt sammen til en video, som viser uværet i dagene før, under og etter at «Berserk» forsvant. Bildene er hentet fra et webkamera ved Scott-basen på Rossøya i Antarktis, og viser de voldsomme kreftene som var i sving den 22. februar i fjor, og enorme isflak som løsnet fra land tre dager seinere.

Scott-basen ligger 33 kilometer fra området hvor nødpeilesenderen til «Berserk» ble utløst.

- Ekstremt uvær Avdelingsdirektør Øystein Mikelborg for Operasjon og logistikk ved Norsk Polarinstitutt sier videoen viser hvilke ekstreme forhold det var.

PÅ VEI:  Dette bildet viser Jarle Andhøys nye båt «Nilaya», som nå er på vei til Sydpolen: Foto: New Zealand Customs
PÅ VEI: Dette bildet viser Jarle Andhøys nye båt «Nilaya», som nå er på vei til Sydpolen: Foto: New Zealand Customs Vis mer

- Det var et helt ekstremt uvær den dagen, med orkan i 80 knop styrke. Wellington var i området, og sa de aldri hadde opplevd liknende. Dette var uvanlig - selv for Antarktis, sier Mikelborg.

Han sier det også er uvanlig at isen løsner helt inntil land, slik det framgår av bildeserien.

- Det er første gang på ti år at det skjer. Stormen kan sikkert ha vært en medvirkende årsak, sier Mikelborg.

Onsdag denne uka ble det kjent at Jarle Andhøy har lagt ut på en ny ekspedisjon mot Sørpolen. Eksperter har beskrevet det som en høyrisikoekspedisjon, da det nærmer seg høst i Antarktis.

VIL HA SVAR:  Jarle Andhøy ønsker å finne ut hva som skjedde forut for at Berserk forsvant.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
VIL HA SVAR: Jarle Andhøy ønsker å finne ut hva som skjedde forut for at Berserk forsvant. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Dette er et farvann hvor det relativt kort sesong. I Antarktis er desember og januar sommermånedene. I februar faller temperaturen og det blir dårligere vær. Temperaturfallet fra januar til februar tilsvarer temperaturfallet i Oslo fra juli til september, sier Mikelborg.

Les også: I dette området vil de leite

- Høyrisiko Gjennomsnittstemperaturen i januar er fem minus, mens det er 12 kuldegrader i snitt i februar. I mars er snittemperaturen nede i 21 kuldegrader, ifølge Mikelborg.

- Men havisen har nok sin minste utbredelse i februar. Utover i februar blir det høst, og da blir været dårligere. Når man kommer inn i mars, er været så dårlig og temperaturen så lav at jeg ikke ville ha vært der nede med båt. Jeg har selv vært der i mars, men da har det vært med et stort, havgående fartøy. Da stiller saken seg litt annerledes, sier Mikelborg.

Det er få seilbåter som velger å seile så langt sør i Antarktis som Jarle Andhøy og hans mannskap nå gjør.

MED PÅ TUREN:  Samuel Massie var med på den forrige ekspedisjonen. Nå er han igjen med Jarle Andhøy ned til Antarktis for å finne svar, og for å hedre de omkomne kameratene ned en blomsterseremoni.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
MED PÅ TUREN: Samuel Massie var med på den forrige ekspedisjonen. Nå er han igjen med Jarle Andhøy ned til Antarktis for å finne svar, og for å hedre de omkomne kameratene ned en blomsterseremoni. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Les også: Jarle Andhøy: - Vi reiser til Antarktis

- I fjor var det 40 seilbåter som gjorde det. Én gikk ned og forsvant. Så dette kan kalles høyrisiko, sa tidligere direktør for Polarinstituttet, Olav Orheim, til Dagbladet i går.

Jarle Andhøy ankom New Zealand 2. januar i år. Han har ikke opplyst at han var deportert fra Canada, og har derfor vært etterlyst av newzealandske tollmyndigheter. Ifølge newzealandske medier skal Andhøy ha forlatt Auckland mandag med båten SV «Nilaya». På gårsdagens pressekonferanse ble det kjent at han har valgt å ikke ha med nødpeilesender.

- Dette er fordi mannskapet ikke vil utsette andre for risiko dersom det skulle skje noe galt, sa Andhøys advokat, Nils Jørgen Vordahl, på pressekonferansen. 

Fullt av pakkis Båten ble observert under en observasjonsflyvning torsdag. Flyet sirklet fartøyet og utførte flere anropsforsøk, uten at de mottok noe svar, får Dagbladet opplyst fra New Zealands tollmyndigheter.

FORSVANT:  Den siste kontakten Andhøy hadde med mannskapet var via en SMS den 21. februar.
Foto: Wildvikings.com/NRK
FORSVANT: Den siste kontakten Andhøy hadde med mannskapet var via en SMS den 21. februar. Foto: Wildvikings.com/NRK Vis mer

 - Det ble observert med et fly rundt 18-tiden, lokal tid. Men vi har ikke fått rapporter om at båten er obervert siden da, sa Sarah Stavropoulos, talsperson for tollmyndighetene, til Dagbladet i går.

Ved observasjonstidspunktet var «Nilaya» utenfor New Zealands territorialfarvann som strekker seg 24 nautiske mil fra kysten.

Don McIntyre, som selv seiler til Antarktis hvert år, sa til Radio New Zealand tidligere denne uka at det vil ta «Nilaya» omkring 12 dager å nå antarktisk farvann.

- Forholdene er tøffe, og Rosshavet er fullt av pakkis. Ei skute av den typen Andhøy har vil slite med å komme seg fram, frykter Don McIntyre.

TOK MED SEG DETTE KARTET:  Dette kartet har Jarle Andhøy med seg på turen. Prioritert område viser et område hvor pårørende og venner har ønsket å få satellittbilder fra, for å se om Berserk kan ha drevet nordover. (klikk på bildet for større versjon)
TOK MED SEG DETTE KARTET: Dette kartet har Jarle Andhøy med seg på turen. Prioritert område viser et område hvor pårørende og venner har ønsket å få satellittbilder fra, for å se om Berserk kan ha drevet nordover. (klikk på bildet for større versjon) Vis mer

Les også: - Vi har en blindpassasjer om bord