Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venus-okkultasjon:

Se Venus «berøre» månen

Fredag kan du se fenomenet på himmelen.

VENUS: En Venus-okkultasjon er når man kan se Venus forsvinne bak månens venstre rand, for så å dukke opp igjen på andre siden. Foto: NTB Scanpix
VENUS: En Venus-okkultasjon er når man kan se Venus forsvinne bak månens venstre rand, for så å dukke opp igjen på andre siden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Finner du fram kikkerten fredag formiddag, kan du se Venus forsvinne bak månens venstre rand før den dukker opp igjen på den andre siden en drøy time seinere.

Fenomenet kalles en Venus-okkultasjon. Forrige gang den var synlig fra Norge, var i 2016.

– Dette er et fascinerende fenomen som viser solsystemet i spill, og det er synlig i hele Norge med en liten kikkert, sier solfysiker Pål Brekke i Norsk Romsenter.

I Oslo starter okkultasjonen klokka 10.01.00, og Venus dukker opp igjen klokka 11.07.49. I Trondheim starter den klokka 10.04.09 og slutter 11.12.01. I Tromsø begynner den klokka 10.16.33 og avsluttes 11.23.21.

Brekke råder deg til å bruke en liten kikkert og stille deg i skyggen av en bygning slik at sola skjules.

Til NRK understreker han at det viktig å være forsiktig.

- Man må passe på at man ikke ser på sola gjennom teleskop. Det gjør man stort sett bare to ganger - en gang på hvert øye, for man kan bli blind.

Neste Venus-okkultasjon som er synlig fra Norge, finner sted i 2023. Fenomenet skjer én til to ganger per år, men er bare synlig fra deler av jorda.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!