TI FINGRE OG TI TÆR: Disse fotavtrykkene, funnet i Kenya, viser at urtidsmennesket trolig gikk med et moderne ganglag for 1,5 mill. år siden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO
TI FINGRE OG TI TÆR: Disse fotavtrykkene, funnet i Kenya, viser at urtidsmennesket trolig gikk med et moderne ganglag for 1,5 mill. år siden. Foto: SCANPIX/AFP PHOTOVis mer

Se verdens eldste mennesklige fotavtrykk

Gikk på moderne vis for 1,5 millioner år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldgamle fotavtrykk i Kenya viser at menneskets forfedre gikk oppreist med et moderne ganglag allerede for 1,5 millioner år siden.

Stortær som ligger parallelt med resten av tærne, tyder på at den afrikanske vandreren beveget seg omtrent som dagens mennesker. Avtrykkene antas å være mellom 1,51 og 1,53 millioner år gamle, og dermed eldre enn andre, lignende tegn på moderne ganglag.

Fotsporene stammer trolig fra arten homo ergaster, eller en tidlig utgave av homo erectus, ifølge en artikkel i fredagens utgave av tidsskriftet Science.

Tidligere er det funnet fotavtrykk fra en enda eldre forfader i Tanzania, og også disse tyder på tobeint gange. Men den som satte disse sporene for hele 3,6 millioner år siden, hadde en umiskjennelig apeaktig stortå, noe som tyder på en framferd mer ulik våre dagers kvinner og menn.


(NTB)