Se, vi har full kontroll

Propagandakrigen pågår for fullt i Libya. På begge sider.

YES, WE CAN: Libyske regjeringssoldater poserer foran kamera like utenfor byen Ajdabiya, som opprørerne har kontrollert inntil nylig. Bildet er tatt av Reuters, som har vært med på en guidet tur, arrangert av Muammar Kadhafis folk. De vil naturlig nok vise at Kadhafi har full kontroll i landet, mens opprørerne melder at det er de som har overtaket. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/Scanpix
YES, WE CAN: Libyske regjeringssoldater poserer foran kamera like utenfor byen Ajdabiya, som opprørerne har kontrollert inntil nylig. Bildet er tatt av Reuters, som har vært med på en guidet tur, arrangert av Muammar Kadhafis folk. De vil naturlig nok vise at Kadhafi har full kontroll i landet, mens opprørerne melder at det er de som har overtaket. Foto: Ahmed Jadallah/Reuters/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Libyske opprørere står klare med stridsvogner, artilleri og helikopter ved byen Ajdabiya, melder BBC. Målet er å slå ned pro-Kadhafi-styrkene som melder at de nå er i ferd med å ta over både Ajdabiya og selve opprørerhovedstaden Benghazi, som ligger 160 kilometer lenger nord.

Ifølge BBCs utsendte, Ian Pannell, som befinner seg i Benghazi, kan dette i så fall bli den første gangen at avhoppere fra Muammar Kadhafis hær vil komme til å møte regjeringsstyrkene i kamp.

Ord mot ord Men hva som egentlig pågår i Ajdabiya er for tidlig å si noe ordentlig om. Kadhafi og hans folk melder at de nå har tatt over kontrollen av Libyas nest største by, Ajdabiya.

Hvis det stemmer, har regjeringsstyrkene bare 160 kilometers vei i ørkenen til Benghazi, som Kadhafi i et interjvu med en libanesisk tv-kanal i går kveld sa vil falle i løpet av det neste døgnet.

Fremdeles er det svært vanskelig å vite hvem som faktisk rapporterer riktig fra Libya, som har vært så godt som hermetisk lukket for journalister på flere tiår. Mange vestlige journalister har nå forlatt landet, og The New York Times melder at de har fire av sine aller mest erfarne journalister savnet i Libya.

Da Dagbladet snakket med opprørerne på telefon i går, varslet de at de har full kontroll, både på Benghazi og Ajdabiya, samt alle byene i det østlige Libya.

USA for flyforbud Mens opprørere og Kadhafis folk prøver å vinne ordkrigen, og ikke minst, kampen om Libya, skal FNs sikkerhetssråd seinere i kveld diskutere hvordan de skal håndtere Libya-krisen. USA er nå for en flyforbudsone over Libya, og skal også være villige til å iverksette ytterligere tiltak for å hindre at Kadhafis folk begår ytterligere brudd mot opprørerne.

HEIA KADHAFI:  Libyske barn er sendt ut til FNs kontor i Tripoli for å vise at de støtter landets leder gjennom de siste 41 årene, Muammar Kadhafi. Foto: Ismail Zitouny/Scanpix
HEIA KADHAFI: Libyske barn er sendt ut til FNs kontor i Tripoli for å vise at de støtter landets leder gjennom de siste 41 årene, Muammar Kadhafi. Foto: Ismail Zitouny/Scanpix Vis mer

Mange frykter imidlertid at det internasjonale samfunnet bruker alt for lang tid før de får i stand tiltak som kan stoppe Muammar Kadhafi og hans folk.

Opprørerne sier de frykter et folkemord hvis ikke FN og det internasjonale samfunnet snart setter sine ord til handling, melder BBC.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber partene i konflikten i Libya om straks å inngå våpenhvile. Men Kadhafi avviser alle forslag om dialog med opprørslederen Mustafa Abdul Jalil og opprørernes nasjonalråd. USA har sluttet seg til Frankrikes og Storbritannias krav om en snarlig votering i FNs sikkerhetsråd om forslaget om en flyforbudssone over Libya. Den amerikanske FN-ambassadøren Susan Rice sier at det kan bli nødvendig med andre FN-tiltak enn bare å innføre denne sonen. En flyforbudssone er ikke i seg selv nok til å beskytte sivilbefolkningen mot krigshandlinger, mener hun ifølge NTB.

NOK ET TV-INTERVJU: Siden opprøret i Libya startet i midten av februar, har Muammar Kadhafi latt seg intervjue en rekke ganger, for å fortelle at han har full kontroll over landet, og at det er utlendinger, rotter og neddopet ungdom som står bak urolighetene. Det samme skjedde på libanesisk tv i går kveld. Foto: Reuters/Scanpix
NOK ET TV-INTERVJU: Siden opprøret i Libya startet i midten av februar, har Muammar Kadhafi latt seg intervjue en rekke ganger, for å fortelle at han har full kontroll over landet, og at det er utlendinger, rotter og neddopet ungdom som står bak urolighetene. Det samme skjedde på libanesisk tv i går kveld. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer