Se, vi kan se!

LONDON (Dagbladet): Mor og datter var begge blinde. En ny teknikk gjør at de nå kan se. - Jeg visste ikke at jeg hadde en så søt datter, smiler Sandra Graley (44).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sandra og datteren Gemma (17) er fra Oldham i England og ble operert på Royal Oldham Hospital av øyenkirurgen Bernard Garston. Han brukte en teknikk som er utviklet i Tyskland.

Mamma Sandra ble operert for ett år siden og fikk en svart iris (den fargede ringen med pupill i midten) lagt inn i øyet. Datteren har nå fått blå iriser. Teknikken er forbedret og man kan nå velge farge, noe som ikke var mulig før.

Genetisk feil

- Jeg kan se alle de sju barnebarna jeg har og de er vidunderlige, forsikrer Sandra Graley i et intervju med Daily Telegraph.

Mor og datter lider av en medfødt genetisk feil. Morens syn ble stadig dårligere, og hun ble registrert som blind for ti år siden. Datteren arvet morens øyeproblemer og ble født blind.

Kirurgen Bernard Garston sier dette er en veldig spennende utvikling innenfor øyenkirurgien og han er «absolutt henrykt over det gode resultatet».

Sandra Graley forsikrer at det å få synet tilbake og se alt klart, har forandret livet deres fullstendig.

Mirakel

- Tidligere kunne jeg bare se ting i en tåkesky, nå kan jeg se hver eneste detalj klart. Jeg var forberedt på å være blind resten av livet, men det som har skjedd er det rene mirakelet, sier Sandra.

Hun angrer imidlertid på at hun ikke ventet ett år, da kunne hun nemlig fått den fargen hun ønsket på irisen. For ett år siden, da hun gjennomgikk operasjonen, var bare svarte iriser tilgjengelig.

For den unge 17-åringen Gemma var det viktig å kunne velge farge, hun valgte en blå iris.

Blindehunden Khara, som de begge har brukt, kommer til å bli i familien, men nå trenger den ikke lenger å lede dem. Nå blir den som hunder flest, familiens kjæledyr.

NYTT SYN PÅ LIVET: - Det som har skjedd er rene mirakelet, sier mor og datter Sandra og Gemma Graley. Endelig kan de se hverandre.