Se video fra innsiden av det mystiske giganthullet

Krateret åpenbarte seg ved «verdens ende».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et gigantisk hull åpenbarte seg tidligere denne uka på Yamal-halvøya i Sibir, som på folkemunne kalles «verdens ende». Et russisk forskerteam ble sendt til området for å granske den geologiske formasjonen i krateret.

Denne videoen er filmet av Siberian Times, som fløy med helikopter over hullet, og gir et lite innblikk i hvordan det ser ut på innsiden.

Krateret er estimert å vært cirka 70 meter dypt. Diameteren anslås å være cirka 60 meter. Det befinner seg en islagt «innsjø» på bunnen av hullet, og det renner vann nedover kraterveggene.

Forskerne har så langt ikke kunnet utforske vannet i bunnen av krateret, da strukturen er for skjør til at man har kunnet bevege seg ned i det.

Årsaken til dannelsen av giganthullet er foreløpig ikke kjent. Det er en rekke geologiske prosesser som kan stå bak et såkalt synkehull. Det er ikke så altfor lenge vi hadde et tilsvarende fenomen i Oslo, selv om det var langt mindre i omfang.

De foreløpige undersøkelsene av hullet kan tyde på at det har dannet seg i løpet av de siste to årene, og forskerne går nå igjennom satellittbilder i håp om å kunne finne ut eksakt tidspunkt for hullets spede begynnelse.

Sommertemperaturene var unormalt høye i 2012 og 2013, og man lurer nå på om dette kan være en del årsaken, skriver Express.

Man har imidlertid kunnet utelukke at hullet har blitt dannet av en meteoritt eller en eksplosjon, skriver Weather.com.