Se videoen der Mir styrter

MOSKVA: Klokka 06.59 i dag tidlig forsvant 15 års romfartshistorie i Stillehavet. Se videoen der Mir styrter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se CNNs video fra Mirs styrt i Stillehavet

Klokken 01.32 norsk tid fredag, ble bremserakettene på et forsyningsskip, som var tilkoblet Mir tent. Oppbremsingen skjedde i tre korte, kraftige støt og var avsluttet kl. 06.32.

Da bremserakettene ble avfyrt siste gang befant Mir seg over Afrika. Deretter falt stasjonen ned gjennom atmosfæren, der mesteparten brant opp. De siste restene med antatt samlet vekt på 25 tonn falt ned i Stillehavet rett før klokka 07.00.

Lesere har spurt Dagbladet.no hvorfor det på flere fotos og videoer ser ut som om Mir stiger på himmelen under styrten.

- Det skyldes nok at fotografene befinner seg på et fast punkt på jorda, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Universitetet i Oslo.

- Dermed beveger Mir seg tilsynelatende høyere på himmelen mens den nærmer seg fotografen.

- Det blir omtrent som å observere et fly komme mot deg. Det «starter» lavt i horisonten og «stiger» mens det nærmer seg, selv om høyden over bakken er uforandret. På vei bort synker flyet igjen mot horisonten, sier Røed Ødegaard.

Han antar at Mirs fall mot Stillehavet svekket «synsbedraget» av en stigende gjenstand og kanskje forsterket inntrykket av fallet.

Engstelige

Da Mir passerte over Fiji sto mange mennesker å fulgte med. CNNs utsending karakteriserte synet som utrolig fascinerende.

Ikke alle var like glade for at russerne hadde valgt Stillehavet som gravsted for romstasjonen. På stillehavsøya Fiji var noen synlig nervøse mens de ventet på at Mir skulle styrte i sjøen og i Australia var førstehjelpsapparatet på alerten. Rett etter klokka 07.00 tydet imidlertid alt på at det gikk bra, og folk pustet lettet ut.

Myndighetene på New Zealand opplyste torsdag at flere fiskebåter befant seg i området der rundt 1.500 deler fra Mir etter planen ville regne ned.

Ifølge avisa New Zealand Herald valgte tre fiskefartøy å bli værende der de var, simpelthen fordi tunfisken beit på kroken som bare det!

Hvis tunfisk er verdt risken, er nok gode TV-bilder det også. En gruppe vitenskapsmenn, kosmonauter, kameramenn og betalende gjester satte seg i to småfly i Fiji. Deretter fløy de av gårde for å feste Mirs siste øyeblikk på film et par hundre kilometer fra det kjempe store nedslagsfeltet.

Svik

Mirs siste timer var en stund for ettertanke og nostalgi i Russland. Russiske politikere valgte å kvitte seg med Mir, for i stedet å bruke penger på bidrag til den internasjonale romstasjonen ISS. Kritikerne mener dette ligner en kapitulasjon, og at det er USA - den eneste gjenværende supermakt, også i verdensrommet - som nå tar over.

Nasjonalistene raste. Den kommunistiske avisa Sovietskaya Rossija skrev for eksempel at ødeleggelsen av Mir måler seg med Talibans ødeleggelse av buddhastatuene i Bamiyan.

Andre, som kvinnene og mennene foran skjermene i bakkekontrollen, samlet seg i et minutts stillhet før operasjonen begynte. For Vladimir Solovjov var nok den stunden spesielt tung. Han var nemlig den første kosmonauten som satte føttene om bord i fartøyet ute i verdensrommet i 1986. Natt til fredag deltok han i arbeidet med å bringe Mir trygt ned.

En liten en?

Kanskje gjorde han det likevel med et lite smil rundt leppene, mens han tenkte på gledelige, stunder om bord?

Torsdag ble det bekreftet at kosmonautene ikke holdt seg for gode til å ta en drink om bord. Kosmonautene selv har alltid benektet at de drakk alkohol på jobb. En videotape, som ble sendt på den russiske fjernsynskanalen ORT, viste imidlertid to kosmonauter som lekte med et cognac-glass. To små konjakkflasker ble ifølge fjernsynskanalen sendt til kosmonautene fra omtenksomme slektninger.

Fulle kan de imidlertid knapt ha blitt, fordi all væske måtte inntas ved hjelp av en spesialspray på grunn av vektløsheten.

(Dagbladet.no, NTB-AFP-Reuters)