SeaWorld skal slutte med spekkhogger-show - men bare i California

Lover ny og «mer naturlig» underholdning innen 2017 etter mange år med kritikk.

 KONTROVERSIELT:  SeaWorld har fått mye kritikk for sine show med spekkhoggere i hovedrollen. Nå skal de etter sigende slutte med disse i California. Foto: AP Photo/Chris Park
KONTROVERSIELT: SeaWorld har fått mye kritikk for sine show med spekkhoggere i hovedrollen. Nå skal de etter sigende slutte med disse i California. Foto: AP Photo/Chris ParkVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden oppstarten i 1964 har den amerikanske vannparkkjeden SeaWorld vokst seg stor på blant annet akrobatiske show med spekkhoggere.

Nå melder kjeden at de kommer til å slutte med denne underholdningsformen i parken SeaWorld har i byen San Diego innen 2017, skriver the Guardian.

- Vi hører på våre gjester. På denne måten utvikler oss som firma. Innen 2017 kommer vi til å lansere en helt ny opplevelse basert på hvalenes naturlige omgivelser, sier direktør Joel Malby ifølge den britiske avisa.

Fikk kritikk etter dokumentar Uttalelsen hans kommer etter flere år med både økonomisk nedgang og kritikk fra dyrevernere, en motstand som kulminerte etter utgivelsen av den sterkt kritiske dokumentaren «Blackfish» fra 2013.

Der ble døden til dyrevokteren Dawn Brancheau, som ble dratt under vann av en spekkhogger i 2010, satt i sammenheng med forholdene som spekkhoggerne lever i.

SeaWorld har tidligere omtalt dokumentaren som villedende og emosjonelt manipulerende.

Vil rette opp ryktet Kjeden har også brukt store ressurser på kampanjer som siktet på å motbevise budskapet til Blackfish, men ser nå ut til å skifte strategi for å få tilbake sitt gode rykte.

- Folk elsker firmaer som har et mål utenom det å tjene penger, som for eksempel WholeFoods. Jeg ser ikke bort ifra at vi kan bli kjent som et slikt firma, sier Brancheau, uten å avsløre noe om kjeden kommer til å ta en lignende retning utenfor California.

Avlsstopp for SeaWorld I forrige måned avgjorde også staten California at vannparken ikke skulle få drive avl av spekkhoggere i fangenskap.

Dette etter at parken i utgangspunktet ville utvide størrelsen på sine bassenger.

Avgjørelsen kom som følge av en lengre debatt mellom blant annet dyrevernsorganisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) og SeaWorld.

- Avl er en grunnleggende  og naturlig del av dyrenes liv og vi ser på beslutningen om å nekte spekkhoggerne denne rettigheten som umenneskelig, skrev vannparkens ledelse den gangen om hvorfor de var i mot vedtaket.

PETA jublet på sin side over resultatet.

- Denne avgjørelsen sikrer at spekkhoggerne fra nå av ikke vil bli dømt til et liv i ensomhet, omsorgssvikt og lidelse, skriver den Virginia-baserte organisasjonen People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) i en pressemelding.