PRESSET:  « ... Flere og flere synes ikke spekkhoggere bør være under menneskelig omsorg», sa direktøren for Sea World i San Diego, California.   Foto: Mike Blake / Reuters / NTB Scanpix
PRESSET: « ... Flere og flere synes ikke spekkhoggere bør være under menneskelig omsorg», sa direktøren for Sea World i San Diego, California. Foto: Mike Blake / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Seaworld slutter med spekkhoggere i fangenskap

Generasjonen som er der nå vil bli den siste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Akrobatiske show med spekkhoggere har vært en av hjørnesteinene i Sea World-parkene i USA.

I 2013 kom den sterkt kritiske dokumentaren «Blackfish» som handlet om dyras forhold i parken, førte til mye negativ publisitet.

De siste åra har parken hatt synkende besøkstall og de har også fått mye kritikk fra dyrevernsaktivister, både mot showene og mot dyreholdet i parken, ifølge Sky News.

I 2015 annonserte direktør for SeaWorld Entertainment Joel Manby at de vil utfase showene i San Diego-parken innen 2017 og erstatte dem med «nye inspirerende spekkhoggermøter» i naturlige omgivelser.

Den gangen skapte det mye jubel, men dyrevernerne mente det ikke var godt nok.

- Dette er som å slutte å piske løver i en sirkusforestilling, men holde dem innlåst hele livet, eller ikke slå hunder, men aldri slippe dem ut av burene, sa Jared Goodman fra Peta til The Guardian.

Nå forteller han det fram at de faser ut showene også i San Antonio og Orlando, og at de skal slutte å ha spekkhoggere i fangenskap. Generasjonen som er der nå vil bli den siste.

I et brev til Los Angeles Times, skrev Joel Manby: «Kunder besøker parkene våre delvis for å se spekkhoggere. Men flere og flere synes ikke spekkhoggere bør være under menneskelig omsorg».

Han mener de nå tenker nytt:
«Ved å gjøre dette til siste generasjon spekkhoggere vi tar oss av, og tenke nytt om hvordan gjester møter disse vakre dyrene, når vi vårt mål om å gi gjestene i parkene våre opplevelser som betyr noe», skriver han i brevet, referert i Sky News.

De første spekkhoggerne ble født i parken i 1985. I dag har de 29 spekkhoggere.