Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sebastian ble mobbet i to år. Etter at han sto fram har ikke mobberne gitt lyd fra seg

Nå får han støtte fra hele Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 18 år gamle Sebastian Olsen har blitt mobba på nett i to år. For noen uker siden delte hundrevis et nakenbilde av han på sosiale medier. Det skriver Finnmark Dagblad.

Olsen har blitt kalt pizzatryne, pedofilt mobbeoffer og jævelsatan.

Har fått støtte fra hele landet Forrige lørdag sto han fram i avisa og fortalte om det han har opplevd.

Han forteller at nettmobbingen både har ført til depresjon og selvskading. Nå har han sluttet å bry seg om hetsen på nett.

- Etter at saken ble publisert i avisa har jeg fått kommentarer fra forskjellige folk i hele Norge. Det er mange foreldre som sier at de har fått bedre innsikt og mange voksne som forteller at de selv har blitt mobba, sier han til Dagbladet.

Han har fått mer enn 30 meldinger om dagen, og det har kommer kommenterer på Facebook.

Ikke hørt fra mobberne Mobbingen startet for to år siden, da medelever fant ut at Olsen hadde lagt ut musikk han hadde laget selv, sier han.

- Folk sang på sangen min da jeg var i nærheten bare for å håne meg. De gikk etter meg, sier Sebastian til Finnmark Dagblad.

Etter at han gikk ut med sin historie har mange takket ham og kalt ham sterk.

- Det er mange som er glade for at jeg har stått fram. Det setter jo fokus på mobbing, og det er viktig.

 DELE BILDER:  Kristin Oudmayer i Unicef jobber for barns ve og vel i Norge. Hun minner om at det ikke er lov å dele bilder av andre uten samtykke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DELE BILDER: Kristin Oudmayer i Unicef jobber for barns ve og vel i Norge. Hun minner om at det ikke er lov å dele bilder av andre uten samtykke. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Sebastian er glad for at han sto fram og fortalte om det han har opplevd. Mange ønsker ham lykke til videre. Mobberne har ikke gitt lyd fra seg siden.

Da nakenbilder av Sebastian ble delt på sosiale medier, gikk han til politiet og ville anmelde det. Da skal politiet ha sagt at de ikke kunne gjøre noe med det.

Skal anmelde saken Men etter å ha lest artiklene tok politiet selv kontakt med Sebastian.

- Jeg skal levere en anmeldelse til politiet nå, sier han.

Etterforskningsleder ved Hammerfest politistasjon, Bjørn Tore Svendsen, bekrefter overfor Finnmark Dagblad at de nå ønsker å ta imot en anmeldelse.

- Jeg vet ikke om det er riktig at vi har gjort en glipp, det kan jeg ikke si. Men vi har ikke hatt informasjon om at dette var så omfattende før Finnmark Dagblad -artikkelen. Derfor er det nå naturlig at vi tar kontakt. Først skal vi få historien, så skal vi se på hva vi kan gjøre, sier han til avisa.

- Meld fra til politiet Mobbeekspert Kristin Oudmayer sier at ungdom gjerne driver hverandre til å gjøre ting, som å dele et nakenbilde, på sosiale medier.

- Mange syns det er morsomt å drite ut andre og tenker ikke over konsekvensene av det. Det virker kult å være en av dem som deler bildet, og det gjøres gjerne for å få styrket sin egen status. En annen grunn kan være et at man er drevet av et ønske om hevn, sier hun til Dagbladet.

- Hva bør man gjøre hvis man opplever å bli mobbet på nett?

- Det ikke er lov å dele et bilde av andre uten samtykke, og derfor bør man melde ifra til politiet. Man bør også ta kontakt med slettmeg.no.  De kan gi godt råd og hjelpe til med å fjerne uønsket innhold, selv om det ikke er noen garanti for at det blir borte for alltid.

Oudmayer sier at det generelt ligger i ungdommens natur ikke å tenke over konsekvenser av slike handlinger, og at mange dessverre ser at slike ting heller ikke får konsekvenser.

- Hvis man blir utsatt for slikt bør man passe på å sikre bevis. Det vil styrke anmeldelsen. Ofte begynner man bare å slette i affekt, men det er viktig å ta skjermbilde først, sier hun.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media