ET SISTE FARVEL:  Sebastian Gils Ødegaard ble begravet fredag 6 mars i Kirkelandet kirke i Kristiansund. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix / Privat, med familiens tillatelse
ET SISTE FARVEL: Sebastian Gils Ødegaard ble begravet fredag 6 mars i Kirkelandet kirke i Kristiansund. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix / Privat, med familiens tillatelseVis mer

- Sebastian var veldig spesiell. Livet var godt med ham

Foreldrene snakker ut om sorgen etter at Sebastian (10 mnd.) døde. Nå vil de jobbe for at noe lignende aldri skjer igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sebastian døde på vei til behandling på St. Olavs hospital i Trondheim søndag 22. februar. Gutten hadde medfødte hjerte- og lungefeil, men legene hadde spådd ham en lys framtid.

Da han ble syk på en fredag, skjedde det både familien og hele fylket hadde fryktet: at et barn skulle bli så sykt at det var for langt å reise videre til sykehuset Ålesund eller Trondheim fordi barneavdelingen i Kristiansund var stengt.

Sebastian ble bare ti måneder gammel.

Forteller om sorgen Nå står foreldrene Ida Gils og Svein Andre Ødegaard lv fram og forteller om sorgen etter det tragiske dødsfallet. Til VG snakker foreldrene om sorgen.

- Det gjør veldig, veldig vondt. Når man mister noen, vet man at man aldri får dem tilbake. Hvis jeg begynner å gråte litt, er det som om jeg skal besvime. Jeg blir fysisk dårlig, for jeg innser hva som har skjedd, og jeg må bare tvinge meg selv til å tenke på noe annet, sier moren Ida Gils Ødegaard til avisa.

- Mange tror at det er så tungt å få en gutt med forskjellige vanskeligheter, men selv om han tok masse, ga han enda mer. Du skulle ha sett ham, så hadde du skjønt det. Han var veldig spesiell. Livet var godt med ham, legger hun til.

Til NRK sier moren til avdøde Sebastian at hun ønsker å jobbe for at noe lignende aldri skjer igjen.

- Dette hadde ikke trengt å skje. Det er egentlig alt jeg har å si. Sebastian ble sviktet. Det ble han.

- Den smerten jeg sitter med nå - og er nødt å ha resten av livet - skal ingen andre foreldre behøve å oppleve. Jeg skal gjøre alt jeg kan for at de skal slippe. For dette er ikke holdbart. For dersom dette fortsetter som tidligere så vil flere liv gå tapt, legger hun til.

- Opptatt av åpenhet Familien har hele tiden vært innstilt på å få saken fram i offentligheten, ifølge familiens advokat Edvard T. Eide. Advokaten har tidligere fungert som talsperson på vegne av foreldrene Ida Gils Ødegaard og Svein Andre Ødegaard.

- Den siste perioden har ikke vært enkel for familien, men de har hele tiden vært innstilt på å få saken ut i offentligheten. Nå velger de selv å snakke, sier Eide til Dagbladet.

Sendte bekymringsbrev Familien hadde før dødsfallet sendt bekymringsbrev til helseministeren der de tok opp problematikken i forhold til den helgestengte avdelingen som rammer tusenvis av Nordmøringer.

Helsetilsynet gransker dødsfallet, og det er ikke fastslått at helgestengingen av avdelingen var årsaken til at gutten døde.

Onsdagen etter det tragiske dødsfallet, vedtok imidlertid styret i Helse Møre og Romsdal å gjenåpne barneavdelinga på Kristiansund sykehus i helgene.

Helseforetaket: «Tragisk» På spørsmål fra Dagbladet om Helse Møre og Romsdal ønsker å kommentere saken ytterligere, henviser de til svaret helseforetaket har gitt til NRK.

I e-posten kaller konstituert administrerende direktør Dag Hårstad saken for tragisk:

- Dette er en tragisk hendelse, og vi er opptatt av å avdekke hva som har skjedd. Vi ber om forståelse for at vi ikke kan kommentere enkeltfakta i saken før Helsetilsynet har konkludert. Helseforetaket kan ikke bekrefte eller avkrefte at det en sammenheng mellom hendelsen og helgestengingen, og så lenge dette ikke er avklart har de satt inn tiltak frem til Helsetilsynet sin konklusjon foreligger, skriver Hårstad, og legger til:

- Tiltakene er blant annet barnelege på vakt i helgene, og etter påske har de personell på plass til å åpne deler av barne- og ungdomsavdelingen på helg. Helsetilsynet sine konklusjoner vil bli tatt med inn i arbeidet med den langsiktige løsningen for barne- og ungdomsavdelingen i Kristiansund.

Sebastian ble gravlagt
i Kirkelandet kirke i Kristiansund 6. mars.

 I 30 ÅR:  Advokat Eide har lang fartstid som advokat. Permen han har på pultet i denne saken, inneholder advarsler og bekymringsmeldinger datert langt tilbake i tid. Utfallet ble tragisk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I 30 ÅR: Advokat Eide har lang fartstid som advokat. Permen han har på pultet i denne saken, inneholder advarsler og bekymringsmeldinger datert langt tilbake i tid. Utfallet ble tragisk. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer