- Secret Service-agentenes horer er det eneste vi snakker om

Obama satt i forlengenhet av sex-skandalen. Nå er også fem amerikanske soldater mistenkt.

VOKTER OBAMA: Den viktigste oppgaven til Secret Service er å sørge for at ingenting tilstøter presidenten, men nå er en av fortroppene til livakttjenesten (ikke agentene på bildet) mistenkt for uforstand i tjenesten etter ei fuktig uke i Colombia. Foto: Joe Raedle / Getty Images / NTB Scanpix
VOKTER OBAMA: Den viktigste oppgaven til Secret Service er å sørge for at ingenting tilstøter presidenten, men nå er en av fortroppene til livakttjenesten (ikke agentene på bildet) mistenkt for uforstand i tjenesten etter ei fuktig uke i Colombia. Foto: Joe Raedle / Getty Images / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da det store Latin-Amerika-toppmøtet startet i Cartagena i Colombia i dag måtte Barack Obama streve tungt for å få oppmerksomhet rundt temaene for konferansen.

Mange av deltagerne var mer opptatt av avsløringene om det som  framstår som ei uke med fyll og prostituerte på et hotell der ansatte i Secret Service, det amerikanske forsvaret og Det hvite hus holdt til i dagene forut for Obamas besøk.

- Jeg var på et frokostmøte i dag for å diskutere handel og narkotikapolitikk, men det eneste de andre delegatene ville snakke om var historien om agentene og horene, sier en glisende, søramerikansk diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Selv måtte Obama i dag gå ut og forsikre at han ennå stoler på tjenesten som skal holde ham i live.

- Presidenten har full tillit til Secret Service, sier pressetalsman Jay Carney ifølge Fox News.

Militære involvert Seint i kveld ble det kjent at også flere amerikanske soldater knyttes til sex-skandalen der elleve Secret Service-agenter allerede er suspendert.

De fem militært ansatte som er mistenkt bodde på samme hotell i Colombia som mennene fra livvakt-styrken og skal ha hatt omgang med prostituerte ved samme anledning.

Alle de involverte var en del av sikkerhets-fortroppen som var sendt for å sørge for at ingenting gikk galt i detaljplanleggingen av presidentens ve og vel under oppholdet.

- Nesten alle kjøpte sex Kongressrepresentanten Peter King, som har blitt orientert om den pågående granskningen, bekrefter at et «betydelig antall» Secret Service-agenter er involvert i skandalen.

Overfor nyhetsbyrået AP forteller han at nesten alle av de elleve hjemsendte agentene hadde kvinner på hotellrommene sine som antas å ha vært prostituerte.

Ansatte ved hotellet som var booket av Secret Service og Det hvite hus, forteller til AP at agentene drakk tett gjennom hele uka.

De antatte sex-kjøpene kom for dagen da minst én av agentene havnet i en betalingskrangel med en prostituert han hadde tatt med seg til hotellet. Kvinnen gikk til politiet, som varslet det amerikanske utenriksdepartementet, ifølge CBS.

Selv om sexkjøp i Colombia er lovlig i bestemte områder, er omgang med prostituerte  - naturlig nok - i strid med Secret Services retningslinjer. Flere av de aktuelle agentene er også godt gifte menn.

Secret Service-mennene blir nå avhørt av interngranskere i den svært sensitive politietaten.

- Mål for livsfarlig utpressing Forfatteren Ronald Kessler, som har skrevet bok om Secret Service, mener de involverte sikkerhetsmannskapene eksponerte seg for utpressing som kunne gitt uvedkommende tilgang til skjermede områder, og at konsekvensene i ytterste fall kunne blitt katastrofale.

- Det kunne ha ledet til et attentat. Så viktig er Secret Service, sier forfatteren til CBS.

På et mer konkret plan mener han at Obamas sikkerhet i Cartagena ble svekket fordi agentene som erstattet den skandaliserte gruppa ikke fikk god nok tid til å sette seg inn i nærmiljøet.

PRØVER Å BYTTE SAMTALEEMNE: Barack Obamas seriøse utspill på latinamerikakonferansen i dag ble for mange stilt i skyggen av den mer pikante opprullingen av Secret Service-mennenes fritidssysler. Foto: Saul Loeb /AFP / NTB Scanpix
PRØVER Å BYTTE SAMTALEEMNE: Barack Obamas seriøse utspill på latinamerikakonferansen i dag ble for mange stilt i skyggen av den mer pikante opprullingen av Secret Service-mennenes fritidssysler. Foto: Saul Loeb /AFP / NTB Scanpix Vis mer