Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA:

Secret Service: Skoleskytere viste varseltegn

De fleste som begikk dødelig skoleskyting det siste tiåret hadde blitt utsatt for grov mobbing, hadde hatt disiplinærproblemer – og hadde hatt en oppførsel som skapte engstelse blant andre.

GÅR IGJEN: Rapporten slår fast at det ikke finnes én tydelig profil som definerer en skoleskyter, men noen aspekter går igjen. Foto: Beth Schlanker / AP
GÅR IGJEN: Rapporten slår fast at det ikke finnes én tydelig profil som definerer en skoleskyter, men noen aspekter går igjen. Foto: Beth Schlanker / AP Vis mer

Det framgår av en Secret Service-rapport utgitt torsdag.

I minst fire av tilfellene ønsket skoleskyterne å etterlikne andre, blant annet de som sto bak Columbine-massakren, Virginia Tech-massakren og Sandy Hook-massakren, der henholdsvis 13, 32 og 26 personer døde.

- Dette er ikke impulsive handlinger der studenter plutselig blir misnøyde, sier Lina Alathari, leder for Secret Services nasjonale trusselvurderingssenter, til nyhetsbyrået AP.

Fokuserer på forebygging

Secret Service-rapporten blir beskrevet som en av de mest omfattende gjennomgangene av skoleangrep siden Columbine-massakren i 1999. Rapporten har sett på 41 skoleangrep fra 2008 til 2017.

Den er utgitt for å hjelpe skoleansatte å tidligere kunne identifisere de som planlegger angrep, samt stoppe dem.

- Flertallet av disse hendelsen kan forebygges, sier Alathari.

Trekker fram likhetstegn

Hun forteller at etterforskningen deres har vært i stand til å undersøke detaljert informasjon om skoleskyterne, inkludert privatlivene deres, samt tidligere registrert oppførsel.

NB! STERKE INNTRYKK: To politikvinner ble truffet av en brannbombe i Chiles hovedstad Santiago. Video: Carabineros de Chile. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

I rapporten trekkes det fram at skoleskyterne i den gitte perioden:

  • Handlet raskt, og var vanligvis ferdige med angrepet innen få minutter.
  • Flertallet av gjerningspersonene var menn, sju av dem kvinner.
  • 63 prosent av gjerningspersonene var hvite, 15 prosent av dem svarte.
  • Tok hovedsakelig i bruk håndvåpen, men også kniver i noen tilfeller.

Rapporten slår fast at det ikke finnes én tydelig profil som definerer enn skoleskyter, men noen aspekter går igjen. Spesielt er at mange var fraværende fra skolen før angrepet. Mange ble behandlet dårlig av jevnaldrende, samt at noen søkte berømmelse.

- Fokuserer på målet

Nøkkelen er å vite hva man skal se etter, hvilke varseltegn man burde kjenne igjen, samt vite hvordan man skal gripe inn – tidligst mulig – for å forhindre noen i å forfølge vold, forklarer Alathari.

- Vi fokuserer på målet slik at vi kan forhindre det i framtida. Det handler hovedsakelig om en konstellasjon av atferd og faktorer, sier hun.

Masseskytinger har blitt en smertefull del av den amerikanske hverdagen.

Hittil i år har det vært 358 masseskytinger, der fire personer eller flere er blitt skutt, i USA. Over 12.792 mennesker er drept av skytevåpen i 2019, viser tall fra Gun Violence Archive.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media