Securitas gransker alarm-forsinkelse

Da politiet fikk meldingen om ranet av pengetransporten på Liertoppen i går kveld, var det gått hele 40 minutter siden ranet hadde skjedd. Politiet var på stedet 10 minutter seinere. Nå gransker Securitas seg selv for å finne ut hva som sviktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Var det teknisk eller menneskelig svikt som forårsaket at politiet fikk melding om Lier-ranet først 40 minutter etter at alarmen gikk i Securitas? Det er spørsmålet Securitas nå ønsker svar på.

- Først må vi undersøke om klokkeslettene stemmer. Hvis det er tilfelle, er det klart at det er helt uakseptabelt, sier direktør i Securitas, Per-Arne Gulbrandsen til NTB.

Teknisk feil på datasystemet som brukes på Securitas' hovedsentral kan ha vært årsaken til spriket mellom klokkeslettene.

Ifølge opplysninger politiet kom med på en pressekonferanse i ettermiddag skjedde ranet klokka 21.07 i går kveld. Ikke før klokka 21.46 har politiet registert ransmeldingen.

En million

Politiet i Drammen tror at ranerne fikk med seg i underkant av 1 million kroner fra pengetransporten. Ifølge NTB kan beløpet komme opp i 4 millioner kroner. Men først når alle bedriftene som bruker nattsafen er kontaktet, vil politiet ha tallene.

- Vi er dessuten interessert i tips fra publikum om en pickup som muligens er av amerikansk type, og som har montert fire ekstralys på taket, sier politiadjutant Ingunn Hodne ved Drammen politidistrikt til NTB. Denne bilen ble også registert på Liertoppen rett før ranet skjedde.

Stjålet dagen før

Ransbilen som ble brukt i ranet av pengetransporten på Liertoppen søndag kveld, ble stjålet fra bilforretningen Bertel O. Steen i Drammen ved 20.30-tiden søndag. Politiet er svært interessert i eventuelle vitner til biltyveriet.

Bilen, en Merchedes 300, ble funnet ved Marienlyst stadion i Drammen søndag kveld. Den sto da i brann - trolig forsøkte ranerne å slette flest mulig spor etter seg ved å sette fyr på bilen.

Under ransbilen fant politiet en pistol. Trolig ble denne brukt i ranet, og mest sannsynlig mistet én av ransmennene pistolen da ranerne forlot den brennende ransbilen.

Vitner til biltyveriet?

Hodne sier at politiet er interessert i flest mulig opplysninger fra publikum som kan ha vært vitne både til tyveriet av ransbilen, og til selve ranet.

To Securitas-vektere, en kvinne og en mann, ble overrumplet av ranerne ved 21.40-tiden. Begge ble bedt om å legge seg på bakken.

- Vekterne har fortalt at det hele skjedde så raskt at de knapt rakk å se noe som helst av ranerne. Men vi er ganske sikre på at det var tre personer som deltok i ranet, og at i hvert fall to av dem var menn, sier Hodne.
Hun sier at ranerne snakket østlandsdialekt. De to Securitas-vekterne ble ikke fysisk skadd under ranet.