Seddelen utgjør 77 % av landets kontanter. Om noen dager blir den verdiløs

Kaos i Venezuela.

KLARE FOR DYNGA: Om få dager er bunkene med 100-bolivarsedler helt uten verdi. Foto: Carlos Becerra / Anadolu / NTB Scanpix
KLARE FOR DYNGA: Om få dager er bunkene med 100-bolivarsedler helt uten verdi. Foto: Carlos Becerra / Anadolu / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Venezuela skulle på papiret være styrtrikt, siden landet er en av verdens største eksportører av olje. Isteden ligger de i toppsjiktet på de fleste lister over elendighet: korrupsjon, manglende økonomisk vekst, arbeidsløshet, kriminalitet, spedbarnsdødelighet.

Det siste året har kaos rådet i landet, delvis på grunn av den internasjonale oljekrisen. Amerikanske dollar har steget eksplosivt i verdi på svartebørsen; samtidig har landets egen valuta, bolivaren, sunket som en stein, og den mest brukte og største seddelen, 100-bolivaren, er bare verdt ca. 25 øre på gata.

Folk har måttet ha med seg ryggsekker med 100-lapper i butikken, eller har løpt fra minibank til minibank for å få ut nok penger.

Det er mangel på en rekke varer i landet. Sultne innbyggere har stormet dagligvarebutikker, mens sykehusene har mangel på medisiner. Mange har flyktet utenlands, ifølge New York Times.

Samtidig har kriminaliteten økt ytterligere, og Venezuela er nå på andreplass i verden når det gjelder drap, ifølge El País.

Som et drastisk mottiltak annonserte landets sosialistiske president Nicolás Maduro i midten av desember - med 72 timers forvarsel - at 100-lappen vil bli tatt ut av sirkulasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer